Mercedes-AMG GT 63 S E Performance: най-мощното AMG в историята

0109
2021

В навечерието на IAA Mobility в Мюнхен (от 7 до 12 септември 2021 г.) Mercedes-AMG представи GT Plug-in Hybrid 4 врати. Противно на очакванията, новият топмодел не се нарича GT 73 e, а получи означението GT 63 S E Performance. Но това няма значение, защото данните за мощността са много по-важни – и тук инициалите GT наистина пасват идеално. Системната мощност възлиза на бруталните 843 к.с., а системният въртящ момент достига до 1470 Нм. Това превръща GT 63 S E Performance не само в първият Performance хибрид на Mercedes-AMG, но и в най-мощния сериен модел на всички времена. Поне докато не започнат доставките на хиперспортния AMG One!

● Plug-in хибридът се нарича GT 63 S E Performance

● първи Performance хибрид от Mercedes-AMG

● технологии от Формула 1

● 4-литровият V8 битурбо бива подпомаган от електрически мотор със 150 кВт (204 к.с.)

● 843 к.с. и 1470 Нм

● 0-100 км/ч за 2,9 секунди

● 0-200 км/ч за под 10 секунди

● максимална скорост: 316 км/ч

● Пробег изцяло на ток: 12 километра

● литиево-йонна батерия с капацитет 6,1 кВтч

● нов режим на шофиране „Electric“

● четири нива на рекуперация

● цена около 400 000 лева

Електрически двигател на задната ос

Нека започнем директно с акцента на новия Mercedes-AMG GT 63 S E Performance, а именно – задвижването. Познатият четирилитров V8 битурбо агрегат с 639 к.с. и максимален въртящ момент 900 Нм остава без промени. В новия топ модел, който очевидно замества GT 63 S 4Matic+ (Mercedes-AMG не дава официално изявление по въпрос, но версията GT 63 S само на ДВГ вече не може да бъде открита в конфигуратора), V8 бива подпомаган от електродвигател със 150 кВт (204 к.с.). Така се постигат системна мощност от 843 к.с. и до 1470 Нм въртящ момент (в зависимост от комбинацията от предавки). Електрическият двигател и разработената от AMG High Performance Battery (HPB) са разположени заедно с електронно управлявания заден шпердиференциал в така наречения Electric Drive Unit на задната ос. Литиево-йонната батерия е разработена в тясно сътрудничество с екипа на Mercedes в F1, тежи само 89 килограма и предлага 70 кВт постоянна мощност. Максималната мощност от 150 кВт е достъпна за до десет секунди, например при ускорeние от място или изпреварване.

Познатият четирилитров V8 битурбо двигател генерира 639 к.с. – както и досега, и бива подпомаган от електрически мотор.

Капацитетът на HPB е 6,1 кВтч, което означава, че GT 63 S E Performance трябва да може да измине максимум 12 километра изцяло на ток в новия режим „Electric“. С други думи, електрическият пробег е доста ограничен, в края на краищата повечето plug-in хибриди вече могат да покрият в реални условия от 40 до 60 километра. Но нека бъдем честни, AMG с над 800 к.с. се купува преди всичко заради мощността и спиращата дъха динамика – а в това отношение новият топ GT модел е наистина убедителен – поне на хартия. Въпреки че Mercedes засега не дава официална информация за теглото, вероятно то ще бъде бъде около 2,5 тона. Въпреки това, благодарение на Electro Boost, GT 63 SE Performance се изстрелва за рекордните 2,9 секунди от 0 до 100 км/ч – с три десети по-бързо от GT 63 S. Максималната скорост е 316 км/ч (при GT 63 S: 315 км/ч).

Oтворът за зареждане е изнесен в задната част на автомобила.

Но развиващият GT 63 SE Performance с 843 к.с. трябва да може да направи и нещо повече: общо водачът може да избира измежду цели седем режима на шофиране („Comfort“, „Sport“, „Sport+“, „Race“, „Glätte“, „Individual“ и „Electric“). В новия режим „Electric“ GT трябва да може да се движи с до 130 км/ч изцяло на ток. Ако батерията е изтощена или ако е необходима повече енергия, автомобилът автоматично превключва на режим „Comfort“. И при него AMG обикновено потегля безшумно на ток. Или по-точно – порядъчно шумен е единствено отвътре благодарение на типичния за AMG Start-up Sound. За инженерите от Афалтербах е било много важно хибридът да звучи като истинско АМG.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин