Mercedes-AMG C63S T-модел с рекорд за най-бързо комби

2604
2017

С горе-долу обикновено изглеждащ T на C 63 S AMG допълни своята спортна армада в деня на рекордите на „Заксенринг“. Разполагащият с 510 к.с. битурбо V8 агрегат съответстваше по принцип на AMG GT S, като в C-клас комби разполага с допълнителни 50 Нм и е значително по-семпла на външен вид. С фирмения пилот на AMG Ян Зайфарт още от самото начало автомобилът се устремява към рекордни времена. „Да си толкова бърз със семеен автомобил на пистата – усмихвах се през цялото време“, казва Зайфарт. Освен това C 63 S T не се усещал като комби. Ние обаче също познаваме тези комбита като мощни и пригодени за дълъг път. И на които при управление не им личи, че са идеални и за извозване на покупките от супермаркета. Разбира се, по време на рекорда основните аспекти бяха двигателят, окачването и гумите. Аналогично на AMG GT S бяха използвани гуми Michelin Sport Cup 2. С професионален екип в бокса и абсолютно прецизен професионалист зад волана хората от Афалтербах си вършеха работата с такава рутина, че ни се стори малко скучно. Също както и при GT S състезателят Зайфарт „печелеше някоя друга десета от секундата в този или онзи завой“. Неговата прогноза се сбъдна: „Ще изминавам отсечката все по-бързо с течение на деня.“ В края на надпреварата новото „най-бързо серийно комби“ се наричаше Mercedes AMG C 63 S T . Предишното референтно време на по-големия брат E 63 S T бе надминато от C-клас комби с 3,08 секунди – 1:35,89 минути. Респект!

Технически данни: V8 битурбо, 3982 cм³, 510 к.с., 700 Нм, 1800 кг, 0-100 км/ч за 4,1 сек, 280 км/ч максимална скорост, 174 216 лева

Ден на рекордите на пистата: заедно с 15 производители и тунинг фирми излязохме на „Заксенринг“ 2016! ВРЕМЕНАТА на лов за рекорди! Идеята изглеждаше проста и лесно осъществима: събираме колкото е възможно повече автомобили с разрешително за движение по нормални пътища на писта и даваме възможност на тунинг фирмите и производителите да участват със своите коли, карани от пилоти професионалисти. Целта: възможно най-много рекорди на пистата в различни категории – най-бърз „американец“, най-бърз ван, най-бърз Mercedes, най-бърз сред всички. Денят на рекордите, който се състоя през 2015 г. на пистата „Заксенринг“, бе голям успех: 21 автомобила поставиха 12 рекорда. Първоначално не бяхме сигурни дали такова мегасъбитие може да бъде повторено година покъсно. Решението обаче дойде лесно: някои искаха реванш, други бяха започнали да правят автомобили за рекорди. Когато от Mercedes AMG заявиха участие с три, а от Porsche – с два автомобила, проектът стартира. Последваха ги и други производители. Тунинг фирмите също не чакаха покана – единствено победителят от 2015 г. Tikt, специалист на тема Corvette, не успя да довърши колата си навреме. Въпреки това за нас бе късно да се откажем – новото събитие трябваше да стартира. И ние го направихме.

Поздравления от бокса: хората от AMG честитят рекорда на Зайфарт

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин