Mercedes-AMG C 63 S Cabrio: срещу каноните

0806
2016

Моделното семейство на С-клас е изцяло завършено: с C 63 Mercedes-AMG влиза в лигата на суперспортистите. Който кара най-мощната модификация на хитовия Benz, има чувството, че не управлява просто кабрио с мощен двигател, а автомобил от лигата на Ferrari и компания.

Броните и праговете са типични за AMG.

Броните и праговете са типични за AMG.

Сърцето на C 63 S Cabrio е разположено отпред, има осем цилиндъра, два турбокомпресора и носи означението М177. В C 63 Coupé (без S) препускат 476 „коня“, а при C 63 S от серийната ауспухова система с клапи „отекват“ 510 к.с. По този начин кабриото въстава срещу каноните. Бруталната мощност осигурява невероятно ускорение във всеки оборотен диапазон. Само за 4,1 сек най-мощният открит С-клас достига 100 км/ч. Максималната скорост е електронно ограничена на 250 км/ч (срещу доплащане – 280 км/ч).

На теория колата става и за писта

Разработената специално за 63 конструкция на осите предлага възможности за странично ускорение на суперспортна машина. Така на теория човек спокойно може да излезе на пистата с открития С-клас. Там вероятно няма да постигнете върхови времена с тази кола, но благодарение на серийния блокаж на диференциала ще можете да атакувате повечето завои с вратите напред. По серпентините въпреки високото си тегло кабриолетът няма склонност към недозавиване – дори при резки команди с волана автомобилът остава неутрален.

Когато водачът избере режим Sport, частично деактивираната ESP позволява фин танц на задницата. Sport+ е прекалено „твърда“ за кабриолет. Който избере С 63, след свалянето на покрива вероятно ще изключи Start-Stop системата и ще отвори клапата в ауспуха – защото бутоните и за двете са много близо един до друг. Който иска да се наслади на спокойно пътуване, може да настрои автомобила така, че той да бъде максимално тих и нежен – доколкото това изобщо е възможно…

Палци нагоре: спортният характер на колата в интериора не се натрапва, материалите са фини.

Палци нагоре: спортният характер на колата в интериора не се натрапва, материалите са фини.

Като оставим цялата страст настрана, сме впечатлени от броя на асистиращите системи в 4-местния кабриолет. Те правят шофирането изключително лесно и успокояващо. Не-АМG версиите са оборудвани дори с въздушно окачване. Такава рафинираност не предлага нито един конкурент в сегмента.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин