Ретро » Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe: най-скъпият автомобил на всички времена

Mercedes 300 SLR Uhlenhaut Coupe: най-скъпият автомобил на всички времена

0507
2022

В края на май тази година Mercedes-Benz 300 SLR намери своя нов собственик срещу 143 милиона долара и се превърна в най-скъпата кола, продавана някога на аукцион.

Един от двата изработени екземпляра на Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe,  беше продаден за 143 милиона долара на търг, организиран на 19 май от аукционната къща RM Sotheby’s в музея на Mercedes в Щутгарт. За наддаването бяха специално поканени десет от най-елитните колекционери в света, като едно от изискванията на Mercedes към купувача е да показва колата на различни събития и специални поводи, а не само да я съхранява в гараж далеч от погледите на феновете. Продажбата надмина най-високият до този момент резултат на автомобилен търг с близо 100 милиона долара, като предишният рекорд се държеше от Ferrari 250 GTO от 1962 г., което беше продадено през 2018 г. за 48,4 милиона долара, докато най-високата частна продажба възлиза на 80 милиона долара за друг екземпляр на GTO.

С максимална скорост от 290 км/ч, Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupe е най-бързата шосейна кола в света за своето време и е нещо много повече oт модифициран 300SL Gullwing. Наречен е на шефа на спортния отдел на Daimler-Benz Рудолф Уленхаут, който разработва някои от емблематичните представители на „Сребърните стрели“ във Формула 1. По тази програма са направени само две купета (плюс седем броя 300 SLR Roadster и 10 „Сребърни стрели“), като Уленхаут започва да използва едно от тях като ежедневен автомобил, след като Mercedes се оттегля от моторните спортове през 1955 г.

Продадената кола е „Червената“, наречена така заради червения си интериор, докато „Синята“ ще остане собственост на Mercedes и ще продължи да бъде част от музейната експозиция. Mercedes използва приходите от продажбата, за да стартира глобалния фонд Mercedes-Benz, който ще финансира стипендии за научни изследвания и образование, фокусирани върху устойчивостта. Фондът ще бъде разпределян в две посоки, като една част от стипендиите ще бъдат насочени към ученици, работещи по местни екологични проекти, а университетските стипендии са предназначени за студенти във висшите учебни заведения, които също разработват проекти в областта на екологията. Фондът ще се управлява съвместно с все още неназован партньор, като планът за прилагане ще бъде подробно оповестен по-късно тази година.

Въпреки че не е прецедент за една компания да разпродава части от колекцията си, фактът, че Mercedes е готов да се раздели с едно от купетата на Uhlenhaut, е шокиращ. Това е изключително специална машина и за никого не беше изненада, че тя успя да счупи всички досегашни рекорди за продажба, въпреки че доскоро никой не е предполагал, че такава кола може да бъде предложена на търг. Това е не само най-скъпият автомобил, но и един от 10-те най-скъпи предмета, продавани някога. Възможно ли е с това да бъде поставено началото на нова ера в наддаванията с отправна точка 100 милиона долара? Днес е трудно да си представим нещо, което да победи този 300 SLR, но в близко бъдеще със сигурност ще видим още невероятни коли, които ще започнат да се предлагат на абсурдни цени.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин