Mercedes 280 SE: неостаряващият автомобил на шефа

1303
2024

Частно лице продава посредством платформата eBay Mercedes 280 SE от серията W 116 за 53 хиляди лева

Този употребяван Mercedes 280 SE от серията W 116 някога е бил истинска представителна лимузина. В наши дни продължава да бъде такава, но носи и неподправен ретро чар. Предприемач от германския град Бад Дрибург купува автомобила чисто нов за 37 341 марки през 1975 г. и го взима лично от завода в Зинделфинген.

След това според информацията в обявата синьо-сивият Benz бил изкарван от гаража само за специални поводи – но само при хубаво време. При дъжд и през зимата S-класата не си подавала носа навън. Това обяснява и пробега – само 65 300 километра.

Mercedes 280 SE от 1975 без „кърпежи“

Настоящият собственик представя своя Mercedes 280 SE като „разкошен автомобил от първи собственик на много малко километри“ и иска да го продаде на ентусиаст или колекционер. S-класата е с първа регистрация от 1 септември 1975 г., а от 2006 г. притежава германска регистрация като ретро МПС.

Benz-ът не бил кърпен, а боята все още била на 90 процента оригинална. Налице са оригиналният талон на автомобила, както и пълната папка с бордова документация.

Шестцилиндров двигател с мощност 185 к.с.: със същата моторизация е бил W 116, ползван от Тодор Живков.

Наскоро били сменени маслото и масленият филтър, запалителните свещи, спирачната течност, гарнитура на капака на клапаните, компонентите по ауспуховата система и въздушният филтър. S-класата разполагала и с нови летни гуми.

S-класа с теглич!

S-класата разполага и с няколко екстри. Сред тях са например автоматичната скоростна кутия, ниво-регулирането, дясното странично огледало, което по онова време все още не е било серийно, високоговорителите отзад, както и пожарогасителят. Тъй като първият собственик обичал да взима лодката си на почивка, тази S-класа има дори теглич, вписан в талона.

Какво трябва да знаем за Mercedes 280 SE?

Голям, тежък и мощен: S-класата е динозавър на колела. Дълга 4,96 метра, с тегло 1704 килограма – Mercedes 280 SE е наистина могъщ. Никой друг модел в онези времена не е бил толкова солиден и „корав“, колкото S-класата. Ще го усетите, защото вратите се затварят като сейф. Върховото качество, ниското ниво на шум и отличният комфорт при пътуване на дълги разстояния са очарователни дори с оглед на днешните стандарти.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин