Mercedes 190 Evo II: не толкова брутален, колкото изглежда

1801
2021

Mercedes 190 E 2.5-16 Evolution II – или накратко 190 Evo II, е легенда! Никоя друга „190-ка“ не изглежда толкова брутално и не държи толкова високи цени. Екземпляри на под 10 000 км се продават за над 800 000 лева, а според експертите моделът имал още по-сериозен потенциал за поскъпване. AUTO BILD получи възможността да изпробва номер 99 от общо 502 произведени Evo 2!

Специалистите по Mercedes от Mechatronik имат няколко 190 Evo II, сред които екземпляр само на 9307 км, обявен за продажба срещу 835 000 лева! А това е невероятно висока цена – все пак става дума просто за специална версия на модела W 201, произведен над 1,8 млн. пъти. На пазара от него има запазени екземпляри за по няколко хиляди лева.

Предният сплитер може да бъде свален на ръка. Но бъдете внимателни: резервни части вече няма!

Какво прави Evo II толкова специален?

Причините са много! Първо: Evo II e всичко друго, но не и стандартен. Това ще стане ясно и на лаиците, когато погледнат аеродинамичния пакет с XXL-антикрило. Второ: от 190 E 2.5-16 Evolution II са направени общо само 502 бройки, което прави изпълнението изключително рядко. Трето: с цена като нов 115 259 марки Evo II е около тройно по-скъп спрямо стандартен 190. И четвърто: това е един от последните хомологационни модели на Mercedes, като изключим CLK GTR.

Има много причини, които правят (произвеждания само през 1990) Evo II много специален модел в портфолиото на Mercedes – и заради които разбираме огромното поскъпване на автомобила през годините. „Раздутите“ калници и подвижният спойлер отпред биват направо засенчени от характерното легло. Evo II действително изглежда като готов да излезе на пистата.

Evo II са доста скъпи

Днес обаче няма да ходим на „Хокенхайм“, а ще атакуваме пътищата около Щутгарт. Малко преди потеглянето ми казаха да не спускам хидропневматичното окачване до най-ниското положение, за да не закача някъде предния сплитер. Специфичните за Evo II части по каросерията са трудни за намиране в наши дни. Успокояващо… Между другото, тестовият автомобил не е онзи Evo II, който струва над 800 000 лева и е изминал само 9000 километра, а е друг Evo II от колекцията на Mechatronik. Екземпляр на около 74 000 километра, който обаче е перфектно поддържан и струва над 400 000 лева.

Усещане като при такси в кокпита – от Mercedes можеше да предвидят някой друг по-специфичен компонент за „облагородяване“ на интериора.

Атмосфера на такси в интериора на 190

Преживяваме малко разочарование още преди да тръгнем. Колкото е брутален Evo II отвън, толкова консервативен е и отвътре. Като изключим допълнителните уреди за температурата на маслото и напрежението на акумулатора, в тази 190-ка всичко е като при стандартните масови версии. Вместо спортни седалки тип „корито“ ни посрещат кожени кресла с електрическо регулиране. „Дълбок“ волан с маркер? Няма такова нещо. Извадена задна седалка? Не, на мястото си е. 4-точкови колани? Не! Вместо това воланът и цялото табло излъчват атмосфера като при типично германско такси от 90-те. В края на краищата, Evo има два страхотни детайла: до превключвателя на светлините се намират бутонът за хидропневматичното окачване, което може да повдигне автомобила с до 30 милиметра преди високи препятствия или да го свали с 15 милиметра за подчертано спортно пътно поведение. Заслужава си да споменем и лоста за превключване на предавките. Не само защото скоростната кутия е тип dogleg с първа предавка долу вляво, но и защото всички Evo II са доставени на клиентите с последователна номерация.

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин