/ Mercedes със собствена мрежа от зарядни станции

Mercedes със собствена мрежа от зарядни станции

Дълго време традиционните производители не изграждаха собствени мрежи от зарядни станции. Сега Mercedes следва Tesla и започва изграждането на мрежа от станции за бързо зареждане. Стартът е в Северна Америка.

Tesla беше пионерът! Преди десет години американците пуснаха на пазара първия си електромобил – Model S – като започнаха и едновременно с това да изграждат станции за зареждане. Междувременно в целия свят има над 40.000 Supercharger-и, като на някои от тях могат да зареждат и електромобили на други производители.  От своя страна някои от тях нямаха намерение да изграждат собствени мрежи от зарядни станции. Mercedes обаче промениха мнението си!

Mercedes иска да построи 10.000 станции за бързо зареждане

На Consumer Electronics Show (CES) в Лас Вегас швабите обявиха, че възнамеряват да изградят глобална мрежа от станции за бързо зареждане. Целта: 10.000 високоволтови зарядни станции в Северна Америка, Китай, Европа и другите основни пазари. Стартът ще е в САщ и Канада, като до 2027 трябва да бъдат изградени 400 паркове със зарядни станции с над 2500 букси.

Те ще бъдат изградени в градовете и населените места около основните пътни артерии, както и в молове и в дилърствата на  Mercedes. За разлика от някои станции за бързо зареждане, изградени в тъмни задни дворове, Mercedes възнамерява да изгради сигурна среда на зареждане с камери за наблюдение, като в добавка предложи и места за хранене и санитарни помещения. Освен това тези паркове със зарядни станции ще използват „зелен” ток, като някои от тях ще бъдат оборудвани със соларни панели на покривите.

Станциите за зареждане ще могат да се резервират

Както междувременно се случва и на някои станции на Tesla, зарядните станции на Mercedes ще могат да се използват и от други марки автомобили. За притежателите на Mercedes ще има специална екстра – те ще могат резервират предварително зарядната станция.

Това ще се случва автоматично посредством навигационната система, която планира маршрута и изчислява оптималните спирания за зареждане. Така в часа на евентуалното пристигане в съответния парк със зарядна станция тя ще бъде безплатно блокирана за съответния клиент.

Засега от Mercedes не дават информация относно цената на зареждането, но се очаква тя да е между 40 и 80 евроцента на киловатчас.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин