Mercedes се сбогува с EQ-моделите

1401
2023

През 2016 г. Mercedes лансира подмарката EQ. Оттогава тя обединява електромобилите от Щутгарт – началото беше дадено с EQC, а последният член на семейството е представената наскоро електрическа E-класа EQE. Скоро обаче суббрандът ще бъде изпратен в историята.

Според информация на Handelsblatt добавката EQ към моделните наименования трябва да изчезне от 2024 г. След това EQE ще се превърне в E-класа, EQS вероятно ще бъде продаван като S-класа, а SUV-ът EQB – като GLB, подобно на своя събрат с двигател на вътрешно горене. Това ще внесе малко ред в моделното портфолио на Mercedes, чиято структура към момента явно е леко объркваща за клиентите.

Ще стане ли Mercedes EQE 300 Mercedes E 300 e?

Все още не е ясно дали Mercedes ще вкара номер или допълнителна буква в означението на електрическите версии, за да ги разграничи от бензиновите и дизеловите. Малкото „e“, например в A 250 e, досега означаваше Plug-in хибрид с бензинов двигател и електромотор. Mercedes обаче иска да се сбогува с хибридната технология в бъдеще. Ето защо е напълно възможно „e“-то да скоро да бъде използвано за моделите изцяло на ток: така EQE 300 може да се превърне в E 300 e.

Автомобилните производители изпитват трудности с обозначенията на електромобилите

Други производители също имат проблем с объркването на имената. В Audi, например, някои електромобили получават наставката „e-tron“ (напр. Q4 e-tron), но има и спортен автомобил – e-tron GT, без добавка към името.

BMW опростява нещата, като просто добавя „i“ пред името на електрическите си модели – например i7 или iX3. А VW? Във Волфсбург разчитат на обозначението „ID“ (ID.3, ID.4), но то невинаги е придружено от номерация. Електрическият Bulli, например, се нарича ID.Buzz, а имена като Golf или Polo също могат да продължат да се използват в бъдеще за електрически модели.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин