Mercedes отбелязва 40 години Marco Polo

2202
2024

Славната история на Mercedes Marco Polo започва през далечната 1984. Днес моделът е един от най-обичаните кемперванове

Когато повечето хора чуят за 1984 г., вероятно първо се сещат за антиутопичния политически роман на Джордж Оруел. В реалността обаче това е и годината на дебюта на една истинска класика сред кемперите: Mercedes-Benz Marco Polo. Ето защо автомобилният производител от Щутгарт тази година празнува 40-ия рожден ден на елегантния кемпер и същевременно разкрива бъдещето на популярния модел.

Заради височината си от почти три метра, първият Marco Polo не може да влиза в гараж.

Венецианският изследовател Марко Поло е избран за кръстник на кемпера Mercedes през 1984 г. По това време „домът на колела“ използва базата на Mercedes T1, познат в Германия като „Bremer Transporter“ (или Transporter-ът от Бремен, където T1 първоначално се произвежда) и предлага отличителни характеристики като къс преден капак, бежова боя Bahama и бежово-кафяв интериор. Дори и днес основната концепция на кемпера остава същата: легло на покрива, холна гарнитура/разтегателен диван, въртящи се предни седалки и кухненски бокс с мивка, печка и хладилник.

Името Marco Polo е познато на всички къмпинг ентусиасти в наши дни.

Mercedes Marco Polo: първоначално кемперът е бил висок почти 3 метра

Тъй като първият Marco Polo достига внушителната височина от 2,97 метра, през 90-те години последваха промените в автомобила, които са факт и до днес. За първи път моделът стъпва на базата на Vito и е оборудван с отварящ се покрив, който му позволява да постигне височина под 2 метра. А това остава важен аргумент при покупка за много фенове на класиката дори през 2024!

По интериора също бяха направени промени, които много собственици боготворят и до ден-днешен. Така например още тогава холната гарнитура, която се превръща в легло, беше монтирана на релсова система и преминаването към жилищната зона става свободно достъпно благодарение на специална спирачка, която се задейства с крак. Шкафовете пък бяха оборудвани и с практични ролетни щори.

По отношение на интериора, компанията с централа в Щутгарт залага на елегантността.

Marco Polo 2024: фейслифт за класиката

По отношение на функционалността, Marco Polo номер три беше усъвършенстван през 2003 г., използвайки базата на Viano, когато започна да използва, наред с други неща, изскачащ покрив с електрическо задвижване, включващ удобно легло на покрива с пружинни елементи. Класическият ван се произвежда на базата на V-класата от 2015 г. и поставя фокус върху стила и елегантността.

Интериорът вече напомня на ексклузивен Lounge-салон. Той включва подови настилки, напомнящи на яхта, LED осветление и богат избор от висококачествени тапицерии и облицовки. Но Marco Polo е и технологично усъвършенствам дом на колела. Понастоящем автомобилът се предлага с вече типичната за Mercedes мултимедийна система MBUX (Mercedes-Benz User Experience) и блока за управление на кемпера MBAC (Mercedes-Benz Advanced Control). Тази година ще бъде пуснат и фейслифт на Marco Polo.

Тази година кемперванът ще получи фейслифт.

Бъдещето на класиката се нарича „VAN.EA“ и следва стратегията на Mercedes за преход към електрическа мобилност. Според компанията популярният кемпер ще бъде напълно електрически от 2026 г. Mercedes също така планира да разработи нов индустриален стандарт за електрически кемпери със своите международни партньори в областта на този тип автомобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин