Mercedes и Louis Vuitton направиха уникална G-класа за благотворителност


17
сеп.
2020

Шеф-дизайнерът на Mercedes Горден Вагенер и Върджил Абло от Louis Vuitton са превърнали един G 63 AMG в състезателен автомобил. Причината: колата ще бъде продадена на търг, а средствата ще отидат за подпомагане на творци по времето на пандемията от корона вирус.

Хората на изкуството се радват, когато могат да дадат свобода на творческата си креативност и да създадат нещо ново. Това важи и за дизайнерите на големите марки. Mercedes събра в тази връзка шеф дизайнера на компанията с Върджил Абло. Абло е креативен директор на отделението за мъжка мода на Louis Vuitton и през 2012 г. основа модния лейбъл Off-White. Задачата към двамата дизайнери е следната: да скъсат с наложеното представяне на лукса. Резултатът е уникалният Mercedes AMG G 63 „Project Geländewagen“. Дивата дизайнерска студия е един състезателен автомобил за нормални пътища на базата на актуалния G-клас с внушителен бодикит, моноблок джанти и гуми в стила на NASCAR. Всяко едно луксозно оборудване е изхвърчало от автомобила и е заменено с клетка срещу пребръщане, аналогови уреди и мрежи за сигурност пред стъклата. На пръв поглед изискващо време за свикване е и лакирането – цветът е матоовбяло със светлосини акценти. Пред водача има волан в стила на Формула 1, пожарогасител и тапицирани с шикозна кожа седалки. От  Mercedes не дават информация относно техническите данни. Това предполага, че вероятно не е имало промени. Няма нищо лошо – все пак G 63 разполага серийно с 585 к.с.

Средствата ще бъдат предоставени на хора на изкуството, засегнати от кризата от пандемията

Двамата дизайнери 2все пак не са направили колата само за удоволствие. Mercedes ще пусне за продажба на търг, организиран от „Sotheby’s Contemporary Curated“, реплика на дизайнерската студия. Предложения могат да се дават от 14-ти септември 2020 г. С получените средства ще бъдат подпомогнати международни творци, засегнати от пандемията от корона-вируса.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >