Mercedes иска да бъде неутрален по отношение на климата


14
май
2019

Електрически модели, производство без CO2, рециклиране: Mercedes иска да бъде неутрален по отношение на климата. Все пак има време дотогава: програмата се нарича „Амбиция 2039“.

Електрическият SUV EQC ще бъде само началото. Daimler иска да превърне Mercedes в неутрална марка по отношение на CO2-емисиите.  Пътят дотам обаче ще премине през няколко етапа. И ще бъде завършен чак след 20 години: „Амбиция 2039“ се нарича реализирането на фирмената стратегия, която сегашната управа на марката, отговаряща за развойната дейност, и бъдещият председател на Управителния съвет Ола Келениус обявиха на 13-ти май 2019 г. В края на този период двигателят с вътрешно горене вече няма да бъде използван като средство за задвижване.

За да бъде постигната тази цел, от марката планират продажбата само на Plug-in-хибриди и електромобили, казва ръководителят на отдела за разработка на двигатели Торстен Едер. До 2030 г. се очаква техният брой да бъде 50 процента. Второто условие е двигателите с вътрешно горене в хибридните автомобили да бъдат задвижвани със синтетични горива, добити от възобновяема енергия и по този начин неутрални по отношение на вредните емисии.  Към момента подобни горива не се предлагат на пазара. Паралелно с това производителят работи и по горивната клетка, като към момента тестов обект е GLC F-Cell.

Като първа стъпка след „Factory 56“ в Зинделфинген всички останали заводи на Mercedes в Европа трябва да неутрални по отношение на вредните емисии. Местоположенията тепърва ще се назовават – Келениус не съобщава кога. За разработката на електромобили Mercedes ще инвестират десет милиарда евро. В бизнеса с тежкотоварни автомобили Daimler вече работи по подобна програма за климатична неутралност.

Daimler е принуден с оглед на дискутираните гранични стойности на ЕС да намали вредните емисии на новите си автомобили. До 2021 г. средната стойност на вредните емисии на всеки продаден автомобил  трябва да бъде редуцирана от 132 на 102 грама на километър, а до 2030 г. да бъде намалена с още 37,5 процента.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >