Mercedes изкарва „червеното прасе“

Първият състезателен Benz на AMG се нарича 300 SEL 6.8 - бил е толкова първичен и мощен, че си е заслужил името "червеното прасе". Сега моделът се изправя срещу наследника си S 63 AMG с 571 к.с.


21
сеп.
2017

Няколко натискания на педала на газта за загрявка са достатъчни и боксът на пистата Спа се събужда. Вратите се отварят, вадят се мобилните телефони с камери. Изригванията на вулкана V8 под капака на червения Mercedes AMG 300 SEL дори и днес привличат масите като магнит желязо. Двигателят първично изкарва своя приглушен грохот, карайки присъстващите да настръхват.

Също както през последния уикенд на юли 1971 г . , когато младият тогава екип на AMG участва в 24-часовата надпревара с 6,8-литровия мотор. И сензационно извоюва победата в класа и втора място в общото класиране. Този успех превръща „червеното прасе“ в легенда и прави фирмата AMG световноизвестна.

Малки колела, недостатъчно големи спирачки: почти серийните апарати доста са се измъчвали с 428-те конски сили 1,6-те тона

Голям принос тук има Хане Хайер, който сменяйки се с Клеменс Шикентанц, управлява 1,6-тонния автомобил по 14-километровата високоскоростна отсечка. Почти серийните спирачки са доста затруднени с 428-те конски сили на състезателния Benz, но това не смущава пилота. „И бездруго карахме с пълна газ, въпреки че ни костваше доста усилия. Мотото: никакво спиране, иначе се губят 4-5 секунди на обиколка. Затова поставяхме левия върху десния си крак, за да не се изкушаваме“, спомня си Хайер. Разбира се, с усмивка под тиролската си шапка, запазената марка на пенсионера от Ведберг.

Така се спира днес: огромни керамични спирачни дискове и спирачни апарати с 6 бутала улавят сигурно болида

По-новото „червено прасе“ е адски икономично

Днес някогашният професионалист би се пуснал по пистата с правнука на „червеното прасе “ – S 63 дълга база с клетка срещу преобръщане и традиционните лепенки на спонсорите. Само и заради керамичните спирачни дискове във формат „голяма пица“, които осигуряват перфектно спиране на S63. Визията на S-класата е впечатляваща и с 20-цоловите си джанти (275/35 отпред, 325/30 отзад) и силно издадените настрани калници карат предшественика да изглежда направо чуплив.

Под капака на двигателя на АМG S 63 работи  5,5-литров битурбо V8 агрегат, сега с директно бензиново впръскване и – действително – автоматика Start-Stop в състезателен автомобил. По-впечатляващи от 571 -те конски сили и 900-те Нм въртящ момент са 10,5-те литра разход на гориво А 98 Н, които AMG дават за серийна версия на S63. Ясно е , че за да постигнете този резултат 8-цилиндровият агрегат не трябва да се напряга много, но все пак в сравнение с досегашния 6,2-литров атмосферен двигател новият харчи с 3,9 л по-малко. Състезателният модел на AMG обаче никога няма да се превърне в екологичен автомобил. Тук значение имат единствено динамичните характеристики. В цифри: спринтът до 100 км/ч се взима за 4,4 секунди, а максималната скорост е електронно ограничена на 300 км/ч . Няма спор – страхотно постижение. Въпреки това не е ясно, дали новият модел ще тръгне по стъпките на легендарната стара машина и дали ще участва в състезания на писта.

Тук в бокса на пистата Спа благодарение на модела надеждата поне е още жива. Най-вече заради внушителната му поява и грохота на V8 агрегата от двете крайни ауспухови тръби.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин