Mercedes забавя темпото за производството на батерии

0907
2024

Mercedes-Benz ще забави темповете при производството на батерии, за да провери дали търсенето на електромобили ще се увеличи. За момента по-слабите продажби на модели на ток означават, че компанията няма да се нуждае от капацитета на батериите, планиран първоначално за 2030 г., казва Маркус Шефер, главен технологичен директор на германския гигант.

Автомобилният производител заяви през 2022 г., че ще има нужда от батерийни клетки с капацитет над 200 гигаватчаса до края на десетилетието и че планира да построи осем завода за батерийни клетки съвместно със свои партньори, като четири трябва да бъдат в Европа.

Но тъй като търсенето на електромобили е по-ниско от прогнозите на много производители, по-рано през тази година от Mercedes заявиха, че не очакват преди 2030 г. продажбите на електрифицирани модели, в т.ч. и plug-in хибриди, да достигне 50 процента от общия брой реализации – а това е с пет години по-късно от предишната прогноза за 2025 г.

Прогнозата за 200 гВтч се основаваше на предположението, че Mercedes ще продава общо около 2 милиона автомобила на батерии до 2030 г., каза Шефер на 8 юли. „Имаме ли нужда от капацитет 200 гВтч? Времето ще покаже“, каза той.

Най-старият автомобилен производител сключи през 2022 г. сделка с CATL за доставка на батерийни клетки с капацитет 100 гВтч от завода на китайската компания, който се строи в Унгария, въпреки че не разкрива в какъв размер са инвестициите по сделката. Mercedes ще получава и клетки от завода на съвместното предприятие Stellantis ACC във Франция, в което държи дял от 30 процента. Плановете за изграждане на още два завода на ACC в Германия и Италия бяха преустановени миналия месец поради ниското търсене на електромобили.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин