Mercedes въвежда автоматична смяна на лентата в Европа

2406
2024

След дебюта си в Северна Америка през 2023 г., сега автоматичната смяна на лентата идва и в Европа. С „автоматична смяна на пътната лента“ автомобилът може автоматично да инициира смяна на лентата на подходящи магистрали.

Функция за автономно шофиране за Европа: Mercedes-Benz въвежда тук функцията „Автоматична смяна на лентата“ след дебюта й в Северна Америка през 2023 г. Така наречената „автоматична смяна на пътната лента“ ще се предлага в пакета Driving Assistance Package Plus за 33 европейски страни.

По-конкретно, системата ще е налична за 15 автомобила Mercedes от C, E и S-клас, GLC, CLE, както и EQE, EQS, а също и EQS SUV и EQE SUV. Тези модели могат да получат системата, фабрично и/или чрез софтуерна актуализация, т.е. чрез мобилната телефонна връзка на автомобила. Това ще стане възможно от септември 2024 г. Има и актуализация за около 200 000 автомобила, които вече са доставени в Европа.

С „Автоматична смяна на лентата“ автомобилът може автоматично да инициира смяна на лентата на подходящи за целта магистрали, за да изпревари по-бавните превозни средства или да следва маршрута до най-близкия изход.

Предлага се от 80 до 140 км/ч

За целта водачът задава желаната скорост в адаптивния круиз контрол. В Европа „Автоматичната смяна на лентата“ работи в скоростен диапазон от 80 до 140 км/ч.

Активният асистент за управление, който също е включен стандартно, поема смяната на лентата на магистралата. Тъй като това е система от ниво 2 на автономно шофиране, водачът остава отговорен за управлението на автомобила през цялото време.

Радарни сензори и камери непрекъснато наблюдават обкръжението на автомобила, за да изпреварят по-бавните превозни средства по магистралата и след това да се върнат в първоначалната лента на движение. В допълнение, функцията може също така да инициира автоматична смяна на лентата, за да навигирате до съответните кръстовища или изходи на магистрала, когато насочването по маршрута е активно.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин