McLaren-Honda представи новия си болид MCL32

2402
2017

Екипът на McLaren представи новия си болид във Формула 1 McLaren-Honda MCL32. Церемонията бе в базата на тима в Уокинг. Колата е с нови цветове. За разлика от миналата година, когато болидът беше черен, сега той е оранжев в предната част или, както го определят – tarocco orange. Освен това е с по малко черно и бяло в предната си част. Оранжевият цвят на новия McLaren е завръщане към корените на тима.

Колата е с много интересно оформление на носа, изрязан както при повечето нови болиди, а под него са разположени 4 елемента, които служат за насочване на въздушната струя под носа и отвеждането ѝ към задната част. Налична е и характерната за тази година перка на акула. MCL32 е еволюционна крачка напред спрямо двата предходни болида MP4-30 и MP4-31, но заради новите правила, всяка част от него е претърпяла промяна.

Двигателят на колата е от последното поколение Honda RA617H. Той е V6 с обем от 1,6 л, с турбо и с KERS. Задвижващата система е с намалена маса и понижен център на тежестта, за да бъде подобрен балансът на колата. Силовият агрегат е монтиран в MCL32 за сезон 2017. Спортният шеф на Honda за Формула 1 Юсуке Хасегава каза, че задвижващата система е променена драстично, за да може колата да е по-лесна за каране. Honda ще доставя мотори на тима за трета поредна година.

Пилоти на McLaren-Honda тази година ще са Фернандо Алонсо и Щофел Вандоорн. По думите на Алонсо машината може да бъде наречена „секси“, ако е бърза на пистата. А дали това ще е така, предстои да видим. Тестовете започват от понеделник, 27 февруари, и ще продължат до 2 март. Алонсо заяви: „Не искам да обещавам нищо на феновете. Просто трябва да работим здраво в тестовете и през целия сезон след това. Разбира се, искаме да сме шампиони.”

Състезателният директор на McLaren Ерик Булие заяви: „По колата има някои умни решения, но не можем да обещаем нищо като конкретни класирания в шампионата. Шасито е изключително добре балансирано, а инженерните детайли на колата наистина ме впечатляват.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин