McLaren Elva: това е лудост!

1006
2020

НЕ ТИ Е НУЖНА КАСКА, казва Робърт Мелвил, „слънчевите очила ще те предпазят“. Човекът е шеф на дизайна в McLaren, усмихва се мило и с Elva е създал един впечатляващ автомобил. Спиращ дъха – просто няма по-подходящ израз. Elva прилича на спортен автомобил от 60-те години, Мелвил споменава Porsche 550 и Maserati Tipo 61 Birdcage. Много нисък, с голям брой вдлъбнато-изпъкнали повърхности, органичен и стилен. Както и изцяло отворен. Няма предно стъкло, а вместо него има съоръжение за рафинирано отвеждане на въздушния поток.

Ауспуховата уредба се нарича Nirvana: две ауспухови тръби отгоре, две отдолу. Вдига як шум

Специален спойлер прави така, че над кокпита се образува нещо като въздушен мехур. Водачът не е засегнат от насрещния вятър – затова и слънчевите очила са напълно достатъчни. Системата функционира най-добре при скорост между 30 и 70 мили в час – това са между 50 и 113 км/ч. При все че е възможно и значително по-високо темпо. В по-голямата си част техниката на Elva е от модела Senna, като карбоновото шаси и карбоновата каросерия също са типични за McLaren – както и 4-литровият битурбо V8 средно разположен двигател, който тук разполага с 815 к.с.

Почти като във Формула 1: рафинирана аеродинамика

ИЗВОД

Приказно красив и радикален – този McLaren Elva е великолепен. Любопитен съм, как ще функционира всичко това без предно стъкло…

Кокпитът е тесен, но все пак става. Подвижен комбиниран уред, 8-инчов тъчскрийн

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин