Mazda RX-7 Turbo Cabriolet: непознатият убиец на Porsche-та

0612
2020

Второто поколение на Mazda RX-7 (FC), произвеждано от 1985 до 1991 г., дълго време беше подценявано на Стария континент и всъщност не се радваше на престижен имидж. Сега това се промени. И нищо чудно, защото тази Mazda доставя неподправено удоволствие и днес, особено като кабриолет в турбоверсията си с 200 к.с.!

Мятаме се на шофьорското място и веднага сваляме електрическия покрив. Самата операция протича по малко странен начин. Това вероятно се дължи и на факта, че кабриолетът не е бил планиран при разработването на модела. Предният елемент на 2-компонентния покрив от две части е по същество облечен в текстил тарга капак. Трябва да го сгънете, след като отворите горната част. Предимството на тази сложна конструкция става очевидно, когато покривът е затворен. Тогава шумът от вятъра е значително по-нисък.

Характерният чар на твърдата пластмаса от 90-те години цари в кокпита – но като цялото таблото е прегледно.

Добре дошли в твърдата пластмаса от 90-те

Твърдият пластмасов чар на кокпита е типичен за автомобилите от началото на 90-те години: плъзгащи се регулатори за отоплението и касетофон мечта. Вляво и вдясно откриваме блокове за управление – на чистачките, аварийните светлини и „изскачащите“ фарове. Класическите кръгли уреди със скали в оранжево са ограничени до най-важното. Ето защо оборотомерът е в средата – което е супер.

2-роторният ванкелов двигател разполага с Twin-Scroll турбокомпресор.

Ванкелов двигател с турбокомпресор и 200 к.с.

Задвижващият агрегат е много атрактивен за ценителите на автомобилите: инженерите на Mazda са оборудвали автомобила с двуроторен ванкелов двигател (означение 13B, 2х654 куб.см) с Twin-Scroll турбокомпресор. Задвижващият агрегат прави Mazda RX-7 първия кабриолет с ванкелов мотор, който развива 200 к.с. С тегло около 1163 килограма Mazda спринтира от 0 до 100 км/ч за 5 секунди, достига максимална скорост 255 км/ч и затова заслужава да бъде наричана „убиец на Porsche-та“. Ванкеловият турбомотор е лаком – не само към бензина, но и към маслото.

На собствена територия: Mazda RX-7 е създаден за пътища с много завои.

Независимо окачване и завиващи задни колела

Тестовият автомобил е с дясна дирекция и с него атакуваме криволичещи извънградски пътища. Окачването е стегнато и добре настроено – при това процесът по разработката е преминал през много тестове на Нюрбургринг. Вместо цял заден мост, инженерите на Mazda са поставили независимо окачване със завиващи под лек ъгъл колела. Особеността на тази конструкция е, че тя реагира на съответните надлъжни и напречни натоварвания с промени в сходимостта и по този начин осигурява повече динамика и по-голяма безопасност при шофиране. Характеризиращият се с типичен звук ванкелов двигател жадува за обороти, за да разгърне потенциала си. Турбокомпресорът започва да се чува от 4000 оборота нагоре и чак тогава се усеща намесата му. 5-степенната ръчна трансмисия разкрива гените, които усещаме години по-късно при скоростната кутия на MX-5. Кормилното управление, което беше много директно за времето, се комбинира идеално с работата на трансмисията. Този автомобил е роден за пътища с много завои! Със свален покрив и без ветробран. По данни Classic Data текущата пазарна стойност на Mazda RX-7 Turbo Cabrio е 14 000 евро в състояние 2 и 8600 евро в състояние 3.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин