/ Mazda MX-5: провокиращо пуристка

Mazda MX-5: провокиращо пуристка

КОГАТО ПЪРВИЯТ MX-5 се появи на пазара през 1989 г., автомобилните журналисти се стараеха да направят паралели с класически модели като Lotus Elan, Triumph Spitfire и компания. Днес това е повече от излишно, малкият роудстър на Mazda отдавна се е превърнал в оригинал. При това на японците не им бяха нужни големи експерименти, те се придържаха винаги към класическата рецепта за роудстър: колкото може по-открит и лек, и комфортен, колкото е нужно. Затова и актуалното четвърто поколение се отказва от твърд покрив. Дърпате ръчката, премествате покрива от плат назад и го фиксирате. Става толкова лесно и бързо, че в сравнение с него всеки електромотор изглежда ненужно сложно. В MX-5 японците се отказват и от автоматична трансмисия.

С добра управляемост и директно управление. В града MX-5 впечатлява с диаметъра си на завой от 9,4 метра

Късият скоростен лост се управлява стегнато като джойстик. Освен това имаме ултрадиректно управление и високооборотен атмосферен двигател, който по стар обичай предава мощността си към задната ос. Благодаря, Mazda! Няма как да не обичате MX-5 – затова му прощаваме, че изисква високи обороти, например за да спринтира за 8,3 секунди до темпо 100 км/ч. Или че с двете си седалки и малкото багажниче е с ограничена пригодност за всекидневието. Или това, че възрастта му личи от неособено модерните асистенти и мудната навигационна система. Всичко това се забравя, щом изгреят първите слънчеви лъчи. Тогава MX-5 не може да спре да си играе. Достъпът до малката легенда започва от 58 890 лева. Слизането обаче е по-трудно. Никога не е съвсем лесно – независимо дали от меланхолия или от това, че MX-5 понася по-добре напредването на възрастта от нас самите.

Стегнатото превключване е истинска мечта. Версията със 184 к.с. се предлага и с автоматични скорости

TEХНИЧЕСКИ ДАННИ: Mazda MX-5 Skyactiv-G 1.5

Мощност 97 кВт (132 к.с.) при 7000 об/мин 0–100 км/ч 8,3 сек Макс. скорост 204 км/ч Д/Ш/В 3915/1735/1225 мм Багажник 130 л Тегло (празен) 1000 кг Задвижване Задно/ 6-степ. трансмисия
Разход 6,3 л А95Н/100 км Емисии CO2 142 г/км Цена от 58 890 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин