Mazda 3 с убиец на дизели

1507
2018

На изложението в Лос Анджелис (30 ноември – 9 декември) Mazda ще представи четвъртата генерация на своя компактен модел Mazda 3. За първи път при него ще бъде използван бензиновият двигател Skyactiv-X, който привлече сериозно внимание при представянето си през 2017. Причината: иновативният агрегат работи на бензин и има запалителни свещи, но при определено натоварване гориво-въздушната смес се самовъзпламенява – като при дизел. Благодарение на тази технология японците обещават, че ще успеят да комбинират мощността и бързото развъртане като при бензинов агрегат, комбинирани с намаления разход на дизелов мотор.

2-литровият бензинов двигател с около 190 к.с. вероятно ще ознаменува края на дизелите при Mazda. В началото обаче компанията ще предлага на клиентите на „тройката“ дизелови мотори, както и по-изгодни бензинови задвижвания без компресионно запалване.

При дизайна японците вероятно ще се ориентират към формите на прототипа Kai, представен през 2017 (на снимката). Очаква се продажбите на следващата генерация на Mazda 3 да започнат през пролетта на 2019.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин