Mazda 3 с ванкелов двигател и 1217 конски сили ще атакува „Пайкс Пийк“


21
ян.
2022

През юни т.г. ще бъде проведено 100-ото издание на планинското „Пайкс Пийк“ – едно от най-тежките и най-екстремни събития в света на моторните спортове. В историята завинаги ще останат участията на Валтер Рьорл и Ари Ватанен, които се включват в предизвикателната надпревара на няколко хиляди метра надморска височина зад волана съответно на Audi Quattro и Peugeot 405.

През последните седмици участващите производители и екипи започнаха да представят „бегачките“, с които ще се борят за рекорда за скорост в планините на Колорадо, САЩ. Една от звездите ще бъде Mazda 3 на „Лудия Майк“ Уидет с ванкелов двигател и мощност над 1200 к.с.

Състезателят, познат на дрифт сцената, разкри някои детайли и пусна изображения на Mazda-та от профила си в Instagram с милион последователи. „Японецът“ е с брандинг на Red Bull и е запазил четирите си врати, но е изцяло преработен по отношение на техниката и оборудването. Суперавтомобилът на Уидет разполага с гигантско двойно антикрило, по-ниско окачване, по-големи гуми и четири ауспухови тръби, монтирани директно над двигателя.

Разбира се, най-интересното е задвижването: Мazda-та използва 4-роторен ванкелов двигател с 1217 к.с., като всички те биват предавани към задните колела. Настоящият рекорд на „Пайкс Пийк“ беше поставен през 2018 г. от Ромен Дюма с електрическия Volkswagen ID.R, който записа време от 7:57,148 минути на дългото 19,99 км трасе със 156 завоя и среден наклон от 7,2 процента. И макар че Уидет не заявява, че си е поставил за цел да подобри този рекорд, при всички положения завръщането на ванкеловия двигател в спорта е голямо събитие. Всъщност той ще отпразнува завръщането си и в серийните автомобили – още от тази година такъв тип агрегат ще бъде монтиран на електрическата Mazda MX-30 като Range Extender.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин