Maybach Exelero – най-скъпият автомобил, участвал в телевизионен сериал

2501
2024

Популярният германски екшън сериал „Кобра 11: Обади се!“ (“Alarm für Cobra 11”), който от много години се излъчва с голям успех и в България, е феномен в съвременната телевизионна инустрия. В световен мащаб се броят на пръсти продукциите, в които се представя такова многообразие от автомобилни преследвания, впечатляващи каскади и невероятни визуални ефекти. До момента сериалът е реализирал и няколко своеобразни рекорда, които скоро не се очертава да бъдат подобрени. От неговата премиера през 1996 г. до днес са излъчени 382 епизода, разделени в 27 сезона, „жертвани“ са над 10 000 превозни средства, главните герои „арестуват“ 1524 престъпници, заснет е най-дългият скок в киното, изпълнен от автомобил Porsche, който успява да прелети повече от 200 метра.

В епизода “Stadt in Angst” („Град в страх“) от 13 март 2008 г. са взривени 14 цистерни с около 250 литра бензин, като за целта са поставени общо 25 килограма експлозиви по цялата отсечка на магистралата, на която е заснета самата сцена.

В сюжетната линия на сериала има и някои екзотични изключения, както например в случая с епизода “Höllenfahrt auf der A4” („Адско пътуване по А4“), излъчен на 16 декември 1999 г., който е точно копие на американския телевизионен филм “Runaway car” („Колата беглец“) от 1997 г.

Всеки епизод на „Кобра 11“ струва средно около 750 000 евро, а заснемането продължава около 2-3 седмици. При такава високорискова работа, за съжаление инцидентите също са нещо неизбежно. При заснемането на епизода “Truckstop”, актьорът Рене Щайнке е тежко контузен, а по време на снимките на друг епизод загива един мотоциклетист.

Създателите на „Кобра 11“ се гордеят и с факта, че там е увековечен един от най-скъпите автомобили, правени някога. Това става в серията “Freundschaft” („Приятелство“) – сезон 12, епизод 6, излъчена на 5 октомври 2006 г., приблизително по същото време, когато сериалът празнува своята десета годишнина. Въпросният ултраскъп модел е концептуалният Maybach Exelero от 2004 г., чиято изработка е финансирана от германската компания за автомобилни гуми Fulda и изпълнена от италианската каросерийна компания Stola. Автомобилът се отличава с много експресивен и необичаен дизайн, вдъхновен от историческия модел SW 38, а названието Exelero е избрано като реклама на изцяло новата гума, лансирана по същото време от Fulda, която носи името Carat Exelero. Концептът е оборудван с двигател V12, развиващ 700 к.с., и достига максимална скорост 351 км/ч, като ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 4,4 секунди.

Цената на този уникат е около 18 милиона лева и когато създателите на „Кобра 11“ успяват да договорят неговото участие, те подписват обемист договор с многобройни клаузи и условия, които трябва да бъдат изпълнени, включително и това, че автомобилът „не трябва да получи дори и драскотина по време на снимките“.

В тази връзка (и не без известна гордост) можем да припомним, че главен ръководител и координатор на проекта Maybach Exelero е големият дизайнер на Mercedes-Benz проф. Харалд Лешке (на снимката долу), който от дълги години живее в България.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин