Maserati Quattroporte S на старо: страст или разкаяние?

0806
2020

СЪС СЪРЦЕТО – така се купува италианска кола, а при Quattroporte пулсът е особено висок. Петметровият седан е толкова спиращ дъха, колкото и скулптура, като благодарение на своя V8 агрегат на Ferrari дава гаранция за доживотно настръхване. Някога луксозният модел от Bella Italia е струвал във версията си S с 430 к.с. 245 000 лв. Девет години по-късно притежаващият безупречна сервизна книжка модел се предлага от Automotive Passion в Халстенбек (провинция Шлезвиг-Холщайн) за 50 500 лв. Горе-долу толкова ще ви излезе и дизайнерски диван със същото качество на кожата.

Съблазнителен 4,7-литров V8 агрегат на Ferrari, разположен зад предната ос. При добра поддръжка спокойно се изминават неколкостотин хиляди километра

Петото поколение на големия седан с тризъбец в емблемата стартира през 2003 г. Четири години по-късно следва и версията с 6-степенна автоматична трансмисия с хидротрансформатор Automatica. С нея Quattroporte губи в сравнение с трудно превключващата DuoSelect версия Transaxle концепцията и смазването със сух картер, но хармоничната предавателна кутия на ZF пък подхожда чудесно на 4,7-литровия V8 двигател. Просторната лимузина на Maserati владее както бързото придвижване на дълги разстояния с четирима души (разход на гориво около 15 л/100 км), така и пъргавото каране по тесни междуградски пътища.

ВИЖТЕ КОЛКО СТРУВАТ УПОТРЕБЯВАНИ MASERATI QUATTROPORTE В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

Това, че освен удоволствието от шофирането на ниво е и дългосрочното качество, се потвърждава от експерта на тема Quattroporte V Марк Ханке от Scuderia GT в Иршенберг (Бавария): „Принципно автомобилите са конструирани солидно. Дори и притежава способности за шофиране при зимни условия.“ В Италия постоянно се появяват екземпляри с пробег над 300 000 километра. По-добре е интересуващите се да се откажат от евтини предложения. Важното е и автомобилът да има безупречна документация с подробно попълнена сервизна книжка.

Италианците могат да създават атмосфера: благороден дървен материал, мека кожа, превъзходна изработка – както и малки електрически драми

Добрите екземпляри на приключилата през 2012 серия са интересни за колекционерите. При тях почти не се очаква загуба на стойност. Въпреки това бъдещите водачи на Maserati трябва да преценят всичко реалистично и след покупката за всеки случай да планират обстойна инспекция на автомобила: с някои непредвидени ремонти заради високите цени на резервните части може да ви се наложи да извадите първоначално и 10 000 лв.

Спирачна уредба: големият брой конски сили и килограмите са стрес за спирачките. Смяната им е скъпа!

СОЛИДЕН В ТЕХНИЧЕСКО ОТНОШЕНИЕ, НО НЕ И БЕЗ ПРОБЛЕМИ

Quattroporte V изобщо не трябва да се притеснява от германската конкуренция. Но все пак внимавайте – поддръжката често не е била от първостепенно значение. Има проблеми с променливото газоразпределение и катализаторите, с тампоните на носачите. Приключила сервизна акция има за долните тампони на макферсоните, които е възможно да се откъснат (години на производство 2005-2008).

Електрическа инсталация: изтощени акумулатори при рядко ползване. Те могат да предизвикат многобройни смущения в електрониката
Наченки на корозия Има отделни случаи, в които на Quattroporte му излизат „мехури“ вследствие на ръжда по краищата на капаците и на височината на средната колона

ИЗВОД

Quattroporte е препоръчителен като фина алтернатива на луксозните модели. Задвижването му е въодушевяващо, а комфортът и качеството на изработка са уникално добри и след десет години. Разходите за поддръжка обаче са сериозни.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин