AUTO BILD България / Maserati MC12 Version Corsa получи регистрационни табели

Maserati MC12 Version Corsa получи регистрационни табели


6
ное.
2016

Немските тунинг специалисти от Edo Competition са готови с най-новия си проект. А той определено бие на очи. Наскоро в гаража им влиза един от общо 50-те произведени екземпляра Maserati MC12. И след няколко месеца работа и в сътрудничество с фабриката на Maserati в Италия, уличната суперкола е направена да изглежда като пистовата модификация Version Corsa, с която споделя една и съща ДНК.

Maserati MC12 VC

И за да не стане объркване с наименованията, колата от последната работа на Edo Competition е кръстена просто Maserati MC12 VC.

Maserati MC12 VC

Maserati MC12 се появява на бял свят през 2004 г., годината, в която спира производството на Ferrari Enzo, върху което всъщност е базирано. Италианската марка планира и сглобява 25 броя, всичките предварително продадени за около 600 000 евро. От Maserati обаче виждат удобен момент да се завърнат в моторния спорт, от който отсъстват 37 години, и решават да направят състезателна версия MC12 GT1. Хомологацията й изисква да бъдат произведени няколко бройки за шосейно каране. И така се раждат още 25 броя от стандартното MC12, които също са разпродадени изключително бързо.

Но нещата не спират дотук. Производителят от Болоня лансира изцяло пистова модификация Version Corsa, която да бъде предложена на частни клиенти. Последните могат да я карат единствено на писта, а изкарването й на обществен път е незаконно. Така се раждат още 12 броя, този път пистови.

Maserati MC12 VC

През 2005-та от Edo Competition успяват да преработят истинско MC12 Version Corsa в улична кола с TUV сертификат.

В настоящия случай говорим за серийно MC12, което претърпява сериозна метаморфоза, за да бъде максимално близо до пистовата версия. Това Maserati получава боди панелите си от Version Corsa, нови настройки на окачването, подобрена охладителна система и преработена спортна изпускателна система, отговаряща на изискванията за шум на улицата. Ултра олекотените джанти и сликове обаче не намират място тук, като вместо тях виждаме улични високоскоростни гуми и стандартни джанти.

Maserati MC12 VC

От Edo Competition преработват 6,0-литровият V12 двигател да генерира 755 к.с. при 8000 об/мин и 740 Нм при 5500 Нм, точно толкова, с колкото разполага MC12 Corsa. Само 3 секунди трябват на тази машина да ускори от 0-100 км/ч, като максималната скорост надминава 350 км/ч. MC12 VC тежи 1250 кг.

Всичко това коства 7 месеца работа, за да може това MC12 да изглежда почти като MC12 Version Corsa. В момента колата може да бъде видяна в музея на Maserati в Модена.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин