/ Maserati GT Folgore: наелектризиран тризъбец

Maserati GT Folgore: наелектризиран тризъбец

Когато тризъбецът хвърля искри, в автомобилния свят това може да означава само, че в Maserati са електрифицирали един от своите модели. Първият такъв е GranTurismo Folgore. И той наистина разполага с 1224 к.с. и максимален въртящ момент от 1350 нютонметра. Последният действително е внушителен, а първото е малък маркетингов трик. Макар че всеки един от електромоторите разполага с 408 к.с., което сумарно действително е над 1200 к.с., това обаче надхвърля мощността на батериите. В бууст режим трите електрически машини могат да осигурят 829 к.с., но постоянната мощност е 761 к.с. – като при Porsche Taycan Turbo S, с който ще се конкурират италианците. Ще успее ли в такъв случай Maserati да дръпне шалтера на „германеца“?

Първата ни обиколка на собствената писта на „тризъбеца“ – Autodromo di Modena – дава големи обещания. При това въпреки че GT не е типичният автомобил за пистата. Но как би могло да бъде другояче: желанието на Maserati е всеки, който го поиска, не само да може да кара, но и да се чувства там като у дома си. Режимите на движение са четири. Първият осигурява максималния пробег, който според WLTP е 450 километра. Той обаче ограничава не само мощността, но и консуматорите на електричество като например климатичната инсталация. GT режимът е за пътуване на дълги разстояния. Тук също са позволени само 80 процента от мощността. Внимание, спойлер: дори и с тази стратегия относно мощността на пистата ще се чувствате добре. Цялата мощност е на разположение в спортния режим, при което тук ESC и други малки помагачи все още са доста внимателни. Нещата стават най-диви, когато превключите на режим Corsa: пълна мощност, без регулиращи системи и фойерверк от емоции на пистата.

На пистата Torque Vectoring системата на двата електромотора на задната ос предлага нещо велико.

Техническият директор на моделите GT Давиде Данесин обяснява, че са се постарали при състезателната настройка на автомобила по-голяма мощност да бъде насочена към задните колела. Благодарение на двата електромотора, всеки от които задвижва по едно колело, това не е проблем. Тъй като точно тази конструкция позволява оптимално разпределение на мощността към точно това колело, което се нуждае от нея в момента. „Можем да мобилизираме към определено колело до 100 процента от наличната мощност“, обяснява Данесин. „Разбира се, от това има смисъл само ако искате да дрифтите с автомобила“, казва, усмихвайки се, шефът на дизайна. Факт е, че благодарение именно на това разпределение на мощността Folgore бива предпазван от поднасяне на задницата в бързите завои.

Макар че изместването на задницата се усеща осезаемо, електрическото GT уверено успява да се върне в правия курс. Автомобилът разрешава повече, отколкото сме свикнали при модел с двигател с вътрешно горене. Това важи и за ускорението. Ако натиснете докрай педала на газта, без никакво прекъсване на тягата (не му е необходима трансмисия) ще се изстреляте до темпо 100 за 2,7 секунди, а след 8,8 секунди ще се движите вече с 200 км/ч, като от Maserati посочват като максимална скорост 320 км/ч. Това са с 60 км/ч повече от Porsche Taycan Turbo S. „Италианецът“ се отличава с още нещо. Батерията не е – както при другите електромобили – разположена ниско долу в пода между двете оси, а е в Т-образна форма. Тя е по-висока, като заема мястото, което иначе се заема от тунела на кардана и се разделя зад предната и задната ос. От една страна, това има предимство – седалките може да бъдат монтирани ниско, а от друга намалява физическата сила в завоите, предизвикана от теглото на батерията.

Повече от непреходния дизайн на GranTurismo Folgore ни изненада честният му електрически звук

Това странично движение на колелата напълно липсва при Maserati GT Folgore. Което не означава, че теглото от 2,3 тона не се усеща, но благодарение на лекото, абсолютно прецизно управление може да бъде овладян с лекота във всяка ситуация. Всичко това се случва зад едни много индивидуални звукови кулиси. Докато някои производители композират космически звуци, в Maserati са приели, че и електрическата машина създава звуци при работа. „Именно тях сме използвали, за да създадем собствен звук“, обяснява Данесин. За да може работата на електрическата машина или конвертора да се чува, в близост до задната ос са монтирани 120-ватови високоговорители. И действително електрическата машина звучи като електрически V8 двигател.

А и този звук някак си подхожда на удоволствието от шофирането. При всички положения той е по-честен и по-приятен за слушане от вариациите на конкуренцията. Сега естествено ще попитате колко дълго продължава това удоволствие на пистата. Работата е там, че при спиране се рекуперира енергия до 400 кВт и така разполагащата с капацитет от 83 кВтч батерия не се изтощава толкова бързо. Ако желаете, можете да настройвате степента на рекуперация посредством внушителните лостчета зад волана – да използвате всички режими до One Pedal Drive. Интересен опит на пистата, когато се налага при спиране да натискате много по-леко спирачката от обикновено.

Техническият директор на GT моделите на Maserati Давиде Данесин (вляво) обяснява на нашия редактор Холгер Прайс фините детайли на GT Folgore

Цялата техника е базирана – това също може да се види и в Цуфенхаузен – на 800-волтова архитектура. Folgore обаче превъзхожда Taycan и в това отношение, тъй като тук можете да зареждате с максимум 270 кВт. Което означава, че на подходящата станция за зареждане след пет минути ще разполагате с ток за още 100 километра. Нещо, което не успяхме да изпробваме в Модена, тъй като след 20 обиколки с напълно заредена батерия накрая разполагахме с ток за изминаването на още 185 километра. Това, което Folgore не предлага в изобилие, е мястото. Поставките тук са дефицитна стока. Преди всичко вторият ред седалки е доста тесен, а в багажника ще поберете само 270 литра – с 40 по-малко от версията с двигател с вътрешно горене. Но не се притеснявайте: вътре ще можете да наместите сак за голф. Накрая последният и може би най-важен въпрос: колко струва Maserati GT Folgore? Тук италианците пак са гледали от Taycan Turbo S. Техният модел също стартира от около 400 000 лв.

Maserati GT Folgore не е направен само за пистата. Ако го карате там, ще се изумите

Извод

Сред всички предлагани в момента електрически спортисти Maserati GT Folgore е истинска изненада. Не само по отношение на усещането при шофиране, мощността и удоволствието от шофирането, но и заради съвсем различния звук.

Технически данни: Maserati GT Folgore

Двигател три електромотора • Мощност 3x 300 кВт (1224 к.с.), Макс. комб. мощност 560 кВт (761 к.с.), Boost 610 кВт (829 к.с.) • Макс. въртящ момент 1350 Нм • Задвижване двойно/двустепенна трансмисия • Д/Ш/В 4959/1957/1353 мм • Тегло (празен) 2260 кг • Багажник 270 л • 0–100 км/ч 2,7 сек • Макс. скорост 320 км/ч Разход н. д. • Емисии CO2 0 г/км • Цена от 400 000 лв.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин