Maserati GranCabrio срещу Mazda MX-5: какъв кабриолет му трябва на човек?

GranCabrio срещу MX-5 - шофирането под открито небе едва ли може да бъде по-различно. Сравнихме един употребяван роудстър от 1996 г. и едно чистокръвно Maserati, което струва 30 пъти повече

2209
2017

Хмм… Maserati. Име, което ни кара да мечтаем. Мелодията на името му звучи като саундтрака на филма „Сладък живот“, нещо като сериен лавров венец на моторния спорт. През 80-те години тризъбецът украсяваше и по-обикновени модели, чийто битурбо V6 агрегат ги придвижваше до близкия магазин. Тази ера обаче остана в миналото, откакто Fiat пое марката през 1997 г. я даде на традиционния противник Ferrari. Оттогава Maserati е насочил своя тризъбец нагоре.

Огромни размери: четири седалки, почти 5 метра дължина – Maserati е внушителен автомобил, който ще се хареса на американските клиенти. Куца му само обзорът

Кулминацията: GranCabrio. Аз съм завладян от от атмосферата на GranCabrio. Дървен материал Carbalho, както гордо рекламира Maserati, и луксозна кожа от Poltrona Frau. Прекрасни са и расовата „обвивка“ на Pininfarina и екзотичният звук на 8-цилиндровия двигател – GranCabrio е автомобил мечта.

Жалко, че поради липса на финансови средства поне за мен тази мечта е неосъществима. Ще мога обаче да си позволя един красив, употребяван кабриолет. Въпросът е каква част от насладата на GranCabrio ще получа за сумата от една тридесета от цената на „италианеца“? Или формулирано съвсем простичко: какъв кабриолет му трябва на човек?

Като втори участник в невъзможния дуел избирам Mazda MX-5. Година на производство 1996, цена – точно 5000 евро. Причината да избера модела: така ще се съревновавам със собственичката на модела – любимата ми колежка Пеги. Мнението на Пеги е важно за мен. Най-вече дали изглеждам добре зад волана на GranCabrio.

Първият й коментар е за задните светлини на Maserati: приличат на тези на Ford Mondeo, обърнати наопаки. Следва и деловата критика: рамката на предното стъкло, типично за модерните кабриолети, била изтеглена твърде назад, за да предлага достатъчно усещане за открито шофиране. Пеги е права: при идеална позиция на седене плешивото ми чело е непосредствено зад сенника на Maserati. В MX-5 разполагам с 4 пъти повече пространство.

Различни погледи, различни епохи: прибиращи се фарове, които вече не се срещат, при Mazda и тънки процепи при Maserati

Отстрани йънгтаймерът също има много повече простор: лакътят ми спокойно е облегнат над затворения прозорец, а в Maserati това упражнение е невъзможно заради високата странична линия на автомобила.

За минувачите обаче това е шанс да ме видят зад волана на Maserati. Зад високите стени на модела изглежда като хамстер в купа за салата. Поне така смята колежката Пеги. Перспектива, която едва ли разкрива моята шоколадова страна… Няма спор: Mazda е по-открита. При това „се съблича“ значително по-бързо. Тук няма електромотори, на които да са им необходими 18 секунди. Освобождавате ръчката и останалото го върши насрещният вятър.

Естествено, Maserati се движи уверено в лентата за изпреварване – във всяка една дисциплина. Неговият V8 двигател, наследство от Ferrari, се впуска напред така, сякаш е на пистата „Монца“. Именно това е част от въодушевлението на чистокръвния и класически „италианец“. Въпреки това Mazda се представя в сравнението значително по-добре, отколкото предполага ниската и стойност. Или колкото се очаква от пет пъти по-слабата и моторизация – нейните 90 к.с. трябва да се справят с придвижването на половината от теглото на Maserati.

Извод: на човек му е достатъчен и кабриолет като добрата стара Mazda МХ-5. С което основният въпрос получава категоричен отговор. Няма да е честно, ако не признаем на достойния опонент, че никой друг кабриолет не предлага повече Maserati от GranCabrio. Това трябва да се приема не само буквално, но и философски.

Класически добродетели: четири метра дължина, ниска задница MX-5 няма нужда нито от професионалисти по паркиране, нито от камера за заден ход

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин