Maserati 222 на старо: „Моето Maserati на цената на скутер“


5
сеп.
2017

Bella ltalia, страната на пицата, пастата и потентността – Ferrari, Lamborghini и разбира се, Maserati. Винаги съм искал да притежавам расов тризъбец. Изборът ми падна на Maserati 222, година на производство 1989, за невероятните 3333 евро.

В кокпита доминират дървен фурнир, син велур и тъмна кожа.

При този модел става дума за италианска 2,0-литрова версия, произведена само 1160 пъти между 1988 и 1993 г. Наименованието 222 значи: 2 врати, 2 литра, 2 турбини. Тъмносиньото Coupe е с пробег 158 000 км. Първото ми впечатление: расов, практичен и добър автомобил. Класическа клиновидна форма без излишни украшения. Истинските добродетели на 222 са под предния капак: там работи 2,0-литров V6 агрегат с две турбини и 224 к.с. Солидна техника, която позволява на модела от Модена да вдигне 225 км/ч. Време е за тестване – двигателят стартира веднага, а звукът е типичен за V6. Съединителят, спирачките и управлението са на ниво с оглед на възрастта си. Пробното шофиране завършва след половин час – с празен резервоар.

Благороден интериор – за съжаление напълно съсипан

Формата е расова и след 27 години още привлича погледите

Италианският мачо ми показва, че харчи доста. Останалата поддръжка също едва ли ще е евтина. Още повече, ако състоянието на колата не е много добро. Сервизната проверка със смяна на ангренажен ремък се извършва на всеки 40 000 км, а нов турбокомпресор струва 1200 евро. Ръждата е сериозна тема – при този екземпляр корозия има по калниците и рамките на задните стъкла. Вътрешното пространство е висококачествено, с тапицерия от кожа, дървен фурнир и мек велур, но е доста занемарено. За да усетите удоволствие от шофирането, ще ви трябва сериозно реставриране. Извод: за съжаление възрастта на това Maserati си личи – 28-те години са оставили осезаеми следи. Но честно: очаквали ли сте нещо друго за 3333 евро? Тогава.

Maserati 222: расов „италианец“ с маниери на звезда – по-евтино няма да намерите

ВИЖТЕ ОБЯВИ ЗА MASERATI 222 В НАШАТА ОНЛАЙН БОРСА

+ Мощен V6 автомобил, модерна форма на каросерията, висок култов статус заради малкия брой автомобили

Високи разходи след покупка, много уязвима на износване, висок разход на гориво (15 л/100 км), ръжда

Извод

Автомобил за почитатели и хоби монтьори, не се препоръчва за хора, които искат просто да се качат на колата и да я карат. Maserati се нуждае от много поддръжка и пари за текущи разходи. 2,0-литровият вариант е надежден, но не се препоръчва с цена под 10 000 евро.

 

Още по темата