Marmon-Herrington LD2-4: първият сериен SUV е създаден преди 85 години

1204
2024

Атрактивният клас SUV, който се радва на огромна армия от фенове, отдавна е неразделна част от автомобилната култура. Официално се приема, че SUV-ът води началото си от легендарния Willys MB, но това не е съвсем вярно. История започва малко по-рано, още в средата на 30-те години, благодарение на американската компания Marmon-Herrington, която има значителен (но незаслужено пренебрегван) принос за формирането на този клас.

Названието на компанията, която започва дейността си през 1931 г., е съставено от имената на индустриалеца Уолтър Мармън и инженера Артър Херингтън. В периода на икономическата криза Мармън закрива своята автомобилна фабрика, известна с луксозните си лимузини Marmon, и решава да инвестира в производството на офроуд оборудване. В началото на 30-те години това е нова, все още неразработена, но много обещаваща ниша от пазара, с висок потенциал за развитие. За главен конструктор във фирмата е назначен Артър Херингтън, който тогава е един от най-добрите специалисти при автомобилите със задвижване на четирите колела.

Първоначално Marmon-Herrington започва производството на камиони 4х4, към които в началото на тридесетте години има сериозен интерес. Въпреки голямата популярност обаче, масовото производство на този тип превозни средства е затруднено от прекалено високата им себестойност. Тогава е взето решение да започне оборудването на готови 1,5-тонни камиони Ford със задвижване на всички колела, като след направените модификации, цената на отделен екземпляр от малко над 1000 долара е значително по-ниска от тази на конкурентите. Преобразуването на стандартен камион става сравнително лесно с монтирането на втора предавателна кутия и преден задвижващ мост (направен от стандартен заден мост, чрез добавяне на шарнири и управляващи оси), а предният напречен ресор е заменен с два надлъжни полуелиптични листови ресора.

Простотата на конструкцията и ниската цена на автомобилите Marmon-Herrington със задвижване на всички колела предизвикват интереса на специалистите от Ford и след положителните резултати от тестовете, Marmon-Herrington получава правото да продава оборудването си чрез дилърската мрежа на компанията. За Ford това е лесен начин да разшири моделната си гама, докато за Marmon-Herrington се откриват огромни търговски възможности.

През 1938 г. гамата е допълнена с най-лекия модел от серията, обозначен като LD2-4, който е базиран на полутонен пикап Ford. Скоро към него са добавени и версии на леки автомобили Ford със задвижване на всички колела с каросерии седан и комби, които имат всички характеристики на SUV.

Леките автомобили Marmon-Herrington се произвеждат до 1947 г. След това дизайнът и конструкцията на Ford се променят драстично, а преоборудването с двойно задвижване вече е доста по-сложно. От друга страна, масовото навлизане на Jeep на цивилния пазар, практически обезсмисля всякаква бъдеща конкуренция, в резултат на което първообразът на SUV Marmon-Herrington LD2-4 отива в историята.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин