MAN разработи градски електрически камион


4
юли
2018

Германският производител на камиони MAN представи в Берлин товарен автомобил с електрическо задвижване. 26-тонната машина с конфигурация на осите 6х2 е базирана на MAN TGM и е разработена преди всичко за градски доставки. Със своята рама, позволяваща поставяне на различни каросерии, големият електромобил може да бъде използван за най-различни задачи: наред с конвенционалния транспорт на стоки и хладилния транспорт eTruck-ът става и за извозване на боклук. „Товарачът“ на практика не отделя вредни емисии и е почти безшумен – по този начин той трябва да съдейства за повишаване на качеството на живот в големите градове.

Електродвигателят е разположен в средата на рамата и генерира 264 кВт (359 к.с.). Батериите са отстрани на рамата и под кабината. С напълно заредени батерии екокамионът трябва да изминава 180 км пробег. Камионът на ток не разполага с конвенционална скоростна кутия. Въртящият момент от 3100 Нм се изпраща директно към задвижващите колела. Регулируемото въздушно окачване на две оси трябва да направи товаренето на камиона по-лесно и наред с това да осигури повече комфорт на водача.

През есента на 2018 в Австрия започва опит с девет електрически камиона, които работят за различни австрийски логистични предприятия и носят различни настройки. Повечето са изпробвани с хладилни конструкции, за превоз на напитки и със сменяеми каросерии. За да изпробва пригодността за дълги разстояния, MAN ще пусне и седлови влекач. Опитът трябва да допринесе за развитието на серийна електрическа модификация.

Още по темата

Card image cap

В последния брой:

Архив >