Macan е скъп и благороден – дали е и издръжлив?

2104
2022

Проверка на употребяван автомобил Porsche Macan

Принципно Porsche Macan преминава проверките на TÜV с аплодисменти. Колко издръжливи са обаче употребяваните екземпляри? Има една доста изнервяща слабост!

Porsche Macan се представя много добре при TÜV – най-важната информация от доклада на AUTO BILD!

Porsche Macan

Период на производство: от 2014 г.
Двигатели: 245 к.с. (Macan) до 440 к.с. (Turbo/GTS)
Цена: от 70 000 лв.

Пътническа безопасност  (краш тест Euro-NCAP 2014): 5 звезди

Това представлява: най-спортният в класа на средно-големите SUV-ове. Porsche иска от 2014 г. на повтори успеха на Cayenne при по-компактните SUV-ове. Дългият 4,70 метра Macan е базиран на Audi Q5. Продава се по-добре от очакваното. Под капака си има 4- и 6-цилиндровия агрегати, а дизеловите (V6, 211 до 258 к.с.) са спрени през 2018 г. Оттогава има само бензинови моторизации, като хибридната версия не е заимствана от Audi Q5. Трансмисията е 7-степенна автоматична PDK. Macan се произвежда в завода на Porsche в Лайпциг.

Това може: да се управлява като истинско Porsche – въпреки SUV-пропорциите си. Спортните гени си проличават дори и с 4-цилиндров двигател (245 или 252 к.с.) или с дизел. Porsche са усъвършенствали управлението, спирачките и окачването.  Системата за двойно задвижване на Cayenne придава стабилност на Macan. С топверсията (до средата на 2021: Turbo, след това GTS) ще вдигнете темпо 100 за под 5 секунди, като максималната скорост е 270 км/ч. Опционалното въздушно окачване осигурява допълнителен комфорт. Macan се справя добре в ежедневието заради доброто си място.  

Това създава ядове: възможно е да се стигне до повредени компресори на въздушното окачване. Сервизни акции има по времето на дизеловия скандал.

Оценка на TÜV

Окачване

Проблемите с окачването са абсолютен минимум. Кормилната уредба и полуоските също са безупречни. Не се открива и ръжда.

Светлини

Проблеми със светлините на Macan не са изключение, но се срещат много рядко. Уредбата на мигащите светлини е изрядна.

Спирачки

Хубаво е, когато подобни модели разполагат със здраво захапващи като при спортните коли спирачки. При Macan квотата на дефектите е 0,0. Все пак понякога се срещат износени спирачни дискове.

Екология

Както тригодишните, така и петгодишните Porsche Macan често образуват локвичка под автомобила – вследствие на теч от масло. Ауспуховата уредба е в изправност.

ИЗВОД

Почти винаги зелена светлина за Macan от TÜV: този SUV не си позволява слабости въпреки мощните си двигатели и голямото натоварване. От една страна причината е в солидната техника. Интересуващите се от Macan би трябвало преди покупка да проверят автомобила за евентуален теч на масло.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин