Maтиа Биното напуска Ferrari

2911
2022

Това, за което се спекулираше от няколко седмици, вече излезе като официална информация: Ferrari потвърди, че ще се раздели с шефа на отбора Maтиа Биното в края на годината. „Ferrari прие оставката на Матиа Биното“, се казва в изявление на италианския производител на спортни автомобили. „Той няма да бъде директор на отбора на Ferrari, считано от 31 декември т.г.
Все още не е ясно кой ще бъде наследник на италианеца в Скудерията. „Процесът по търсене на нов шеф на отбора на Ferrari е стартиран“, казаха от компанията. „Очакваме да го завършим през следващата година.“

Напоследък името на шефа на отбора на Alfa Romeo Фредерик Васьор многократно беше спрягано като възможен кандидат в италианските медии. По неофициална информация за позицията били поканени шефът на екипа на McLaren Андреас Зайдл и ръководителят на отбора на Red Bull Кристиан Хорнер, но и двамата били отказали. Слуховете зa забавяне на пенсионирането на спортния директор на Формула 1 Рос Браун, който ще се оттегли от Формула 1 в края на годината, изглеждат нереалистични.

„Обичах почти всяка минута от моята 46-годишна кариера и имах късмета да работя с много страхотни отбори, страхотни пилоти и страхотни хора“, каза 68-годишният британец, сбогувайки се с феновете. „Сега ще следя Формула 1 от дивана си, ще аплодирам и ще ругая като обикновен фен на Формула 1 и съм щастлив, че спортът е на фантастично място и че има такова фантастично бъдеще.“
Работата на шефа на отбора на Ferrari винаги е била смятана за невероятен старт. От пенсионирането на Жан Тод в края на 2007 г. пилот на Скудерията обаче не е печелил световна титла. Под ръководството на Стефано Доменикали Ferrari спечели последната си титла при конструкторите през далечната 2008 г.
Биното пое отбора от Маурицио Аривабене през 2019 г. след вътрешна борба за власт и след две слаби години през 2022 г. го върна към победите. Тази година Скудерията успя да надделее над Mercedes и зае второ място при конструкторите. Шарл Льоклер стана вицесветовен шампион – подгласник на лидера Макс Верстапен. Въпреки това Биното беше критикуван многократно за стратегически грешки и понякога нелепи ситуации в бокса.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин