Maрката на VW MOIA представи електрически шатъл

MOIA ще пусне в края на 2018 електрически шатъл по улиците на Хамбург. Най-младата компания „под шапката“ на VW разпространи официална информация и снимки


4
дек.
2017

Новият бранд на Volkswagen MOIA разпространи снимки на първия си собствен модел, който ще дебютира официално в Берлин, в рамките на TechCrunch. 6-местният шатъл с електрическо задвижване е разработен в рамките само на десет месеца. С едно зареждане машината изминава 300 км (по данни на производителя), като батериите й могат да бъдат заредени на 80 процента от капацитета си само за 30 минути. На борда пътниците трябва да се чувстват добре и да имат достатъчно лично пространство около себе си. За целта ще им съдействат единични седалки с регулируеми лампи, Wi-Fi достъп и USB-изводи. До водача е предвидено специално отделение за багаж.

MOIA e създадена с идеята да направи транспорта в градски агломерации по-удобен. От компанията са на мнение, че в големите градове с иновативната концепция до 1 млн. лични автомобила биха станали излишни. Първоначално са планирани 200 бройки за Хамбург, които ще се движат на т.нар. Pooling принцип (т.е. чрез групиране). По този начин трябва да бъдат избегнати „празни“ пътувания като при Carsharing-a, а транспортната ситуация – да бъде облекчена. Пътниците поръчват шатъла чрез мобилно приложение. По пътя към крайната цел специални алгоритми изчисляват кои други пасажери да бъдат „събрани“ в рамките на маршрута. Цените за пътуването ще бъдат по-високи, отколкото с градския транспорт, и по-ниски, отколкото с такси. Целта е ясна: „утъпкване“ на пътя към автономното шофиране.

Още по темата