Maйсторско овладяване или чист късмет? Jaguar F-Type на косъм от катастрофа (ВИДЕО)

0412
2023

Шофьор на Jaguar F-Type попада на аквапланинг при смяна на лентата и се разминава на косъм от тежко ПТП

На това му се казва да се разминеш на косъм: Jaguar F-Type едва не катастрофира на наводнена след дъжд магистрала. Благодарение на светкавичните си реакции шофьорът успява да предотврати много тежък инцидент!

Но какво точно се случва? Краткото видео е заснето от видеорегистратора на автомобила, който се движи зад Jaguar-а, и показва как черният F-Type (четирите ауспуха вероятно издават версия V8) се движи в най-лявата лента по мокрия път.

Когато Jaguar-ът се качва на мост, състоянието на пътната настилка внезапно се променя – и всичко се случва само за миг. Докато асфалтът с отворени пори на магистралата успява да абсорбира водата от валежа, явно на моста настилката е с друга структура – затова и там се е образувал воден слой. В момента, в който черният F-Type се качва на моста, вече е твърде късно. Знаците, указващи, че когато настилката е мокра трябва да шофирате максимум с 80 км/ч, явно не са сложени за красота – но в случая не помагат.

Jaguar-ът се пързаля през четири ленти

Поради голямото количество вода английският спортен автомобил веднага изплува и внезапно завива наляво. Водачът реагира светкавично бързо с обратен волан, като по този начин предотвратява удар в мантинелата. След това F-Type преминава с вратите напред през всичките три ленти, от най-лявата до най-дясната, като се разминава на косъм от удар с 40-тонен камион. Екшън ситуацията обаче още не е приключила. Jaguar-ът прави още няколко маха наляво и надясно, преди шофьорът най-накрая да си върне пълния контрол над машината.

Знаци, предупреждаващи за опасност от аквапланинг

Несъмнено човекът зад волана на Jag-a е почувствал нужда от памперс, но въпреки това трябва да признаем, че реакциите му са доста добри – но естествено, към тях е добавена и сериозна доза късмет. Ако обаче изгледате видеото по-внимателно, ще видите, че на метри пред моста има големи табели, предупреждаващи за опасност от аквапланинг. Тъй като показанието за скоростта на видеорегистратора не работи, не знаем с каква скорост се е движил въпросният F-Type, но с по-ниско темпо определено нямаше да се стигне до инфарктната ситуация. Краткият клип е записан и изпратен от потребителя Chris Nitro (истинското му име е Кристоф Вернер), който води предаване на автомобилна тематика по германската радиостанция Sunshine Live.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин