/ M-Sport Pandamonium: рали версия на Fiat Panda с 300 к.с

M-Sport Pandamonium: рали версия на Fiat Panda с 300 к.с

През деветдесетте години Fiat Panda е популярен миниавтомобил с типична италианска непретенциозност и максимално опростена конструкция. Той не се радва на особен интерес от страна на специализираната преса, макар че версията със задвижване на четирите колела има известна привлекателност. Но както се оказва впоследствие, точно в тази малка подробност се крие огромен потенциал.

През 2007 г. два специално подготвени екземпляра на Panda с двойно задвижване взимат участие в рали Дакар в малко по-щадящия клас T2. Въпреки че колективното им представяне може да се определи като много интересно (и двата автомобила отпадат по време на Етап 4), тяхното гениално измислено име PanDAKAR прави впечатление със своята оригиналност.

Преди около година тунинг гениите в M-Sport също решиха да извлекат максимума от скрития спортен потенциал на един Fiat Panda, произведен през 1990 г., като на негова база създадоха чистокръвен рали автомобил с мощност 300 к. с., който може да се окаже потенциален претендент в Световния рали шампионат – ако регулациите го позволяваха, разбира се. В интерес на истината, тук става дума за частна поръчка, направена от анонимен клиент, който вярва, че концепцията на PanDAKAR има още какво да предложи. В този случай отново е акцентирано и върху името, което (независимо дали ще бъде прието официално или не) е един от забавните аспекти – „Panda“monium (от думата „патримониум“ или „родово наследство“ – в случая „наследството на Panda“).

Преди няколко години ентусиастите от M-Sport се прочуха с преработката на скромния Ford Fiesta в печеливш рали автомобил и затова е взето решение M-Sport Pandamonium да бъде поставен на шаси R5 Fiesta от първо поколение, което е разширено с внушителните 360 мм, така че да даде на Panda повече стабилност. При значителния опит на M-Sport с рали версиите на Fiesta, със сигурност можем да очакваме, че тази Panda също ще се представи добре.

Задвижването на Pandamonium идва от 1,6-литров турбодвигател от Fiesta – EcoBoost, комбиниран с 5-степенна секвенциална скоростна кутия Sadev, като максималната мощност достига 300 к.с., а въртящият момент – 450 Нм. Този автомобил, за разлика от оригиналния, е двуместен, тъй като на мястото на задните седалки са поставени резервните гуми, а полезният обем в купето е допълнително редуциран от ролкейджа и големите седалки тип „корито“, оборудвани с 6-точкови колани.

Още от самото си създаване през 1997 г. M-Sport се превърна в много уважавано име в моторните спортове. Компанията дори беше избрана за официален технически партньор в проекта за създаване на изцяло електрическия туристически автомобил Jaguar I-PACE Etrophy, а вече разполага и с тестова писта с клас FIA в своята база в Доувънби Хол, северозападно от Лейк Дистрикт.

Pandamonium M-Sport Panda е първият екземпляр от планираната бутикова серия състезателни автомобили с малък работен обем и ще служи като рекламен образец за новото подразделение на M-Sport Special Vehicles (SV). M-Sport SV е готов да посрещне всеки клиент, който има сериозен проект и би искал да го осъществи. Що се отнася до Pandamonium, изискванията на мистериозния собственик са били за кола, която да бъде еднакво добра както на макадам, така и на асфалт, което може би подсказва плановете за някаква екстремна употреба в бъдеще – но за това ще трябва да изчакаме и да видим.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин