MВР купува „бегачки“ за високоскоростни преследвания за 5 млн. лева


29
ное.
2019

В края на юни главен комисар Ивайло Иванов обяви в предаването „Неделя 150“ по БНР: „Закупуваме 15 високоскоростни немаркирани автомобила, които ще контролират движението по магистралите.“ Още тогава Иванов добави, че мерките, които предприемало МВР за намаляване на ПТП-тата в страната, не били лоши. Това, което Иванов е пропуснал да спомене във въпросното интервю, е средната цена на автомобил. А тя е 320 хил. лв. – по информация на Клуб Z. Според слуховете вече се водели преговори за Porsche или Maserati – почти като в Дубай.

Естествено, за българските стандарти наличието на толкова скъпи автомобили трудно би било оправдано – с оглед на факта, че в Испания и Франция например силите на реда използват доста по-бюджетни модели като Renault Megane RS например. В Словения пък залагат на Skoda Octavia RS. Безспорно и нашата магистрална полиция например има нужда от достатъчно бързи превозни средства, с които да може да преследва нарушители при необходимост.

С дата 22 август МВР е пуснало пазарното проучване за въпросните „тайни“ автомобили за преследвания. Изискването е те да развиват над 250 км/ч, да бъдат с каросерия тип „седан” с 4 врати, с ляв волан и да генерират поне 180 кВт (245 конски сили).

На 11 ноември на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДБ) се развива обсъждане. Върху взетото вече решение за осигуряване от „Фонд пътна безопасност“ на 2,55 млн лв., трябва да се добави сума в размер на 2,25 млн. лв. за доставката на 15 броя високоскоростни немаркирани автомобили за МВР. Фондът е този, в който влизат парите от глоби от камери. Така общата сума, която комисията ще даде за 15 броя автомобили, нараства на 4,8 млн. лв. В тази сума влиза и допълнителното оборудване на автомобила за работата на полицията, се посочва още от „Клуб Z”.

Още по темата

Card image cap
И комбито на Logan се прави на SUV

24
февр.
2017

Logan MCV Stepway ще бъде при дилърите на марката още тази година

Card image cap
Първа фотография на Pagani Huayra Roadster

31
ян.
2017

Вероятно новата версия на суперавтомобила няма да използва „крилати“ врати

Card image cap
SMSмърт

19
юли
2019

Card image cap
Без Peugeot на автосалона във Франкфурт

27
дек.
2016

Френският производител е поредният, който се отказва от подобен тип мероприятие

Card image cap

В последния брой:

Архив >