/ Lucid Gravity: електрически луксозен SUV с до 1000 к.с.

Lucid Gravity: електрически луксозен SUV с до 1000 к.с.

След Air Lucid пусна Gravity – голям електрически SUV с много място и голяма мощност

Lucid все още чака големия успех. През третото тримесечие на 2023 г. лимузината от висок клас Lucid Air е продадена само 1457 пъти. Сега е ред и на втория опит: луксозния SUV Gravity. Със седем места, много място и голяма мощност луксозният SUV се цели в конкуренцията не само на Tesla, но и на моделите с двигател с вътрешно горене.

Големият коз на Lucid Gravity: ниският му коефициент на аеродинамично съпротивление от 0,24. Американците рекламират модела си като комбинация от лукс, мощност, пробег, дизайн и много място.

Последното е наистина налице при дължина от пет метра, като на третия ред седалки удобно мога да седят дори и възрастни. Ако пък сгънете задните седалки, ще получите пространство с дължина от 2,29 метра. Полезният товар на модела е 680 килограма, а прикаченият товар – 2,7 тона.

По желание се предлага и веган-интериор

Логично вътрешното пространство на новия модел прилича на това на  Lucid Air – атмосферата и инфотейнмънт-системата са усъвършенствани. 34-инчовият дисплей е разположен над волана, а в средата на кокпита е позициониран 12,6-инчов тъчскрийн.

Има интегриран и Head-up-дисплей. „Ние сами си разработваме електрониката и софтуера“, заявява шеф-дизайнерът на марката Дерек Дженкинс. Това се отнася и за системата за гласови команди.  „Alexa не е достатъчно добра“, допълва той с усмивка. А който желае, може да се сдобие с веган-интериор.

Lucid Gravity: до 1000 к.с. от мини-електромотор

Електрическото задвижване е собствена разработка на марката и е доста ефективно: то предлага пробег от до 700 километра.

От Lucid не дават информация относно капацитета на батерията, но се очаква той да бъде около 118 киловатчаса. Както и Air, Gravity залага на 900-волтова архитектура. На станция за зареждане с до 350 киловата за 15 минути ще заредите ток за изминаването на 320 километра.

Засега няма данни и за мощността: от 0 до 100 км/ч Gravity ще ускорява за около 3,5 секунди. Според слуховете мощността ще бъде  800 к.с. (588 кВт.), а при топмодела дори и 1000 к.с. Теглото на електромотора заедно с електрониката е само 74 килограма.

Базовият вариант струва 80 000 щатски долара

Базовият вариант на модела ще стартира от под 80 000 долара. Ако искате версия с пробег от 700 километра, то от Lucid ще ви поискат шестцифрена сума. Пазарният старт за САЩ е планиран за края на 2024 г. Засега не се знае, дали моделът ще стигне до Европа.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин