Lucid Air зарежда ток за 32 км за 1 минута!

1304
2021

КОГАТО КОРОНА БЕ САМО ИМЕ НА БИРА, а Калифорния – най-доброто място да я пиеш, седях на задната седалка на прототипа на Lucid Air и се наслаждавах на мястото, светлината и спокойствието по време на пътуването си през Лос Анджелис. Усещането ми е, че това е било преди цяла вечност. Всъщност се случи през 2017 г. Сега Lucid Motors, американският стартъп от Силициевата долина, представя серийната версия на електрическата луксозна лимузина Air. Произвеждана в новия завод в Аризона, от пролетта на 2021 на американския, а от 2022 г. и на европейския пазар. За три години почти няма промени при външния вид, но затова пък отвътре те личат.

Най-впечатляващото нещо при Air (поне на хартия) е една стойност, която откроява лимузината пред Tesla Model S, Porsche Taycan, Polestar-2 и останалите на паркинга. Тази стойност е 32. Lucid Air може да зареди ток за 32 километра само за една минута. За! Една!! Минута!!! Това е възможно благодарение на 924-волтовата бордова мрежа. След 20 минути Air разполага благодарение на супербързо зареждане с пробег от 480 километра. В комбинация с батерия с капацитет от 113 кВтч това означава пробег до 827 километра. Няма спор: Air иска повече. „Air е второто поколение на електрическата мобилност – Model S бе първото поколение“, казва германецът Ерик Бах, който също както и CEO-то Питър Роулинсън е преминал от Tesla в Lucid.

Лидар в „муцуната“: автономното шофиране от Level 2+ е серийно; Air е подготвен да изпълнява и Level 4

Air иска да бъде просторен, да предлага повече място. Отвън E-клас, отвътре S-клас – това чух още в края на 2017 г., когато свалих с 45 градуса назад облегалката на едната от двете бизнес клас седалки и погледнах към небето през стъкления покрив. В серийния Air първоначално ще се предлага обикновена задна седалка за трима. Освен това преден багажник (Frunk) с 280 литра вместимост (Model S: 150 литра). Още когато се возих в прототипа, усетих, че „американецът“ иска да бъде лимузина за пътуване, а не конкурент на Porsche Taycan на пистата. И това въпреки ускорението от под 3 секунди до скорост 100 км/ч и от 2,5 секунди във версия Dream Edition. Четвърт миля се достига след 9,9 секунди, посочват от Lucid. В началото Air ще се предлага с три различни капацитета на батерията; базовият модел със 70 кВтч ще струва около 130 000 лв. и ще завърши през 2022 г. моделната гама. Клетките на литиево-йонната батерия се доставят от LG Chem. На по-късен етап ще се предлага и версия със задно задвижване.

Луксозни претенции: извит дигитален дисплей, кожена тапицерия, дърво и огромен панорамен покрив

За автономното шофиране до Level 4 на борда има 32 сензора и лидарни устройства, като в начинанието помагат германски партньори като Continental и Bosch. На скейтборд платформата на Lucid – по примера на Tesla – като следващ модел е предвиден SUV. Шеф-дизайнерът Дерек Дженкинс и неговият екип вече работят по него. Дженкинс описва своя дизайн като „доста честен“. Ние също обещаваме да бъдем честни, когато тестваме за първи път Lucid Air: заглавието „Air иска повече“ трябва да бъде заслужено от американците по германските магистрали.

Lucid Air Grand Touring – технически данни

Задвижване два ел. двигателя, двойно задвижване Мощност 588 кВт (800 к.с.) Акумилатор литиево-йонен, 113 кВтч Пробег до 827 км Товарен обем 739 л 0–100 км/ч 2,9 сек Макс. скорост 270 км/ч Цена от 225 000 лв.

ИЗВОД

Lucid Air не е конкурент на Tesla, а е по-скоро ритник по кокалчетата на Daimler, BMW, Audi. Именно от тях очаквахме подобно нещо. Но все пак: засега не сме карали и тествали Air.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин