/ Lotus Emira дебютира с 4-цилиндров мотор с 360 к.с. в Гудууд

Lotus Emira дебютира с 4-цилиндров мотор с 360 к.с. в Гудууд

Lotus ще направи голямо шоу за посетителите на тазгодишния Goodwood Festival of Speed. Британският автомобилен производител ще има най-големия си досега щанд на изложението, на който 4-цилиндровата Emira ще направи своя дебют.

Lotus възнамерява да започне доставките на модела още през тази година – или по-точно през есента на 2023 г. First Edition струва 192 000 лв. Преди две години автомобилът бе представен с две опции на задвижването – с V6-агрегат на Toyota и с 4-цилиндров турбомотор на  Mercedes-AMG. С 400, респективно 360 к.с.

Emira е последният автомобил с двигател с вътрешно горене на марката и запълва нишата, оставена след Elise, Exige и Evora. 2,0-литровият 4-цилиндров турбоагрегат ускорява автомобила за 4,5 секунди до темпо 100, като максималната скорост е 283 км/ч.

При Emira с V6-двигател изборът на трансмисия малко ограничава пърформънса на 3,5-агрегат. 6-степенната автоматична предавателна кутия ограничава максималната скорост на 290 км/ч. До темпо 100 се достига за 4,2 секунди. На механичната скоростна кутия са ѝ необходими за спринта от 0-100 км/ч 4,3 секунди.

Eletre и Evija също ще могат да се видят в Гудууд. Двата модела и двете версии на Emira ще участват през целия уикенд в планинските състезания. Доставките на електрическия SUV започват скоро в Европа, а производителят работи по разширяване на портфолиото си в ерата на електромобилите. Той подготвя електрическия седан Type 133 – също както и Eletre R моделът ще разполага с над 900 к.с.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин