Lotus Elise Sprint: 800 кг върхово удоволствие от шофирането

2003
2017

Lotus обновява Elise и представя версията Sprint, специално изпълнение, което ще може да бъде поръчвано от април. Визуално тази версия се разпознава по вертикалните ивици от двете страни, черната бленда отзад и решените в черен цвят джанти, допълнени от елементи в интериора в същия цвят и специални табелки.

За да слезе под прага от 800 кг, Elise Sprint е оборудван с цяла гама аксесоари, които по принцип са опционални за моделите Sport: литиево-йонен акумулатор (-9 кг), карбонови седалки (-6 кг), специални ковани джанти (-5 кг), екстериорни детайли от карбон и заден прозорец от поликарбонат. Сред екстрите, които допълнително свалят килограмите, откриваме двукомпонентни спирани дискове (-4 кг), както и покривни елементи от карбон (-0,8 кг). По желание купувачите могат да персонализират интериора с алкантара.

Новият Lotus Elise Sprint ще бъде продаван с 1,6-литров атмосферен двигател със 136 к.с. и с развиващ 220 „коня” 2-литров агрегат с механичен компресор. Благодарение на теглото от едва 798 кг с първия агрегат „британецът” ще спринтира от 0 до 100 км/ч за 6 сек, а с втория ще заковава хронометъра на 4,2 сек. И двете версии ще могат да разчитат на нова изпускателна система за още по-завладяващ звук.

За моделна година 2017 цялата гама на Elise ще бъде обновена – автомобилът е станал с 10 кг по-лек благодарение на нов дизайн на панелите на каросерията и нови въздухозаборници. Само промяната на предния капак е осигурила олекотяване с 8,7 кг, докато новите задни светлини “смъкват” по 300 грама. Наред с „добавките” до предните колела е предвиден и нов дифузьор отзад. В интериора новост е скоростният лост с видим механизъм (познат от Exige 350) – това решение намалява теглото с 1 кг спрямо актуалния модел.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин