/ Lotus се завръща с 2000 к.с.!

Lotus се завръща с 2000 к.с.!

Lotus преоткрива себе си: разполагащият с 2000 к.с. Evija въздига британците до върха на хиперспортните автомобили.

Опитите, британската традиционна марка Lotus да бъде възродена, са безбройни. Едно нещо обаче трябва да признаем на британците, които междувременно са собственост на китайците от Geely: те се предават и правят премиера след премиера. През 2010 г. на автосалона в Париж имаше цяла гама от нови модели, а сега някогашната марка, символ на използването на леки конструкции, представя най-мощния сериен суперспортен автомобил в света – Evija.

2000 к.с. и 1700 Нм

Дизайнът на дългия 4,46 метра и висок 1,12 метра Evija е впечатляващ. Работното място на водача (настройващата се седалка и мултифункционалния волан) изглежда като в GT-състезателен автомобил. В момента четирите електромотора разполагат с 2000 к.с. и 1700 Нм максимален въртящ момент. Хиперспортният автомобил е с тегло от 1,7 тона. От 0 до 100 км/ч се достига след 3 секунди, до 200 км/ч за 6 секунди и за 9 секунди до 300 км/ч. Максималната скорост е ограничена на 340 км/ч. Електрическият пробег на модела на Lotus е около 400 километра.

Пакетът от батерии с капацитет 70 кВтч., разположен в пода на автомобила, може да бъде зареден за най-кратко време – поне на теория. Williams са разработили пакета от батерии и инфраструктурата на зареждане за Lotus, като се целта са използвали ноу хауо-то за бързо зареждане от Формула Е. Ако станцията за зареждане е с 800 кВт., то Lotus Evija може да бъде зареден напълно само за няколко минути. С наличните към момента максимални 350 кВт. 80 процента от капацитета на батерията се достигат за 12 минути, а пълното зареждане трае 18 минути. Разбира се толкова много високи технологии си имат своята цена – Lotus са обявили цена от 1,5 до 2 милиона британски паунда.

Ако искате да резервирате един от 130-те автомобила, които ще се произвеждат от 2020 г., трябва да платите аванс от 250 000 британски паунда. За тези пари ще получите не само електрически спортист, който поставя мащаби по отношение на динамиката, но и предлага максимална индивидуализация: предлагат се безброй лакове и декорации. „Evija е автомобил, какъвто никой друг не предлага. Той ще наложи нашата марка в умовете и сърцата на феновете на спортните коли, както и на глобалната автомобилна сцена“, заявява шефът на Lotus Cars Фил Пофъм.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин