Loryc Electric Speedster: електромобил с визия на класик и компоненти от Opel Adam


3
ное.
2016

Шампион по възможности за индивидуализация, лайфстайл модел, а сега и донор на компоненти за електромобил със стилистиката на спортните автомобили от отдавна отминали времена – Opel Adam добави нова тема в своя почти неизчерпаем репертоар. Най-новото попълнение в портфолиото на малкия модел е разполагащата с богати традиции автомобилна марка Loryc от Майорка, която в момента изживява своето възраждане на популярния ваканционен остров 90 години след основаването си. Бащата на новия Loryc Electric Speedster е Карл-Хайнц “Charly” Бош, който реконструира модела във формата на електромобил, използвайки повече от двайсет компонента от Opel Adam. Окачването на предните колела, задният мост, кормилната уредба, спирачните дискове и ръчната спирачка на този екземпляр Loryc, дело на изключителна майсторска изработка, cа заимствани изцяло от успешния модел на марката от Рюселсхайм.

За да сведе теглото и разхода на гориво до възможно най-ниски нива, живеещият извън родината си германец просто се е насочил към отделни части, използвани в серийния малкия Opel: “Изключително леките компоненти на Adam имаха две решаващи предимства. Tе спомагат за увеличаване на автономния пробег и имат основна заслуга за това Loryc да може да се движи днес по пътищата.” Tова е така, защото за изпълнение на европейските норми за хомологация, електромобилът с мощност 20 к.с. трябва да тежи не повече от 449 килограма без акумулаторната батерия. “Най-голямото предизвикателство в проекта беше борбата с всеки отделен грам от теглото,” споделя Бош. В крайна сметка прототипът преминава без проблеми през всичките 120 технически изпитания и Бош прозвежда първия си сериен автомобил.

Бош също иска да заеме свое място на пазара в Майорка през следващите няколко години. Скоро още три нови автомобила Loryc ще излязат от неговата работилница в  Санта Понса и той ще ги предложи за продажба или като автомобили за туристически разходки из острова.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин