Ретро » London Concours 2022 ще отдаде почит на италианската спортна класика

London Concours 2022 ще отдаде почит на италианската спортна класика

2601
2022

Горе – Ferrari 250 California

Организаторите на изложението за класически автомобили London Concours, спонсорирано от швейцарската фирма за луксозни часовници Montres Breguet, обявиха кой ще бъде първият вълнуващ клас на престижното събитие през 2022 г. – италианските спайдъри (The Italian Spiders). То ще се проведе от 28 до 30 юни и ще отбележи по един подобаващ начин богатата традиция на Италия в автомобилния дизайн на безупречните тревни площи на Honorable Artillery Company, в сърцето на лондонското Сити. Внимателно подбраната селекция включва автомобили, които въплъщават разцвета на автомобилния блясък, като Ferrari 250 GT California, може би най-бляскавият и емблематичен спайдър на всички времена. Базиран на 250 GT Pininfarina Coupe, California е замислен от Джон ван Нойман, представител на Ferrari на Западния бряг на Америка, за да удовлетвори нарастващото търсене на кабриолети сред богатата клиентела в САЩ. Автомобилът, произведен от Scaglietti обединява 3-литров двигател V12 и изключително елегантна каросерия с подвижен покрив. Между 1957 и 1962 г. са изработени само 106 екземпляра, като списъкът от знаменити клиенти включва и такива имена като Стив Маккуин и Клинт Истууд. Освен че е сред най-ценните и почитани автомобилни реликви в автомобилния свят, автомобилът е увековечен и във филма „Почивният ден на Ферис Бюлър“ от 1986 г.

Ferrari 275 GTS

Наследникът на California при кабрио изпълненията на Ferrari, 275 GTS, също ще се появи на събитието този юни. Дебютантът на Парижкия салон през 1964 г. се отличава с много стилна каросерия, проектирана от Pininfarina, и повишена 3,3-литрова версия на небезизвестния двигател Colombo V12 с мощност 260 конски сили. Само 200 от тези грациозни ферарита са изработени между 1966 и 1968 г.

Селекцията ще включва зашеметяващи спайдъри и на другата легендарна марка  Модена: Maserati. Сред тях ще бъде 3500 Vignale Spider, още един поразителен и много рядък автомобил, направен само в 242 броя. Съвременникът на 250 GT California е създаден от елитната каросерийна фирма Vignale, чието класическо пропорционално творение се задвижва от 3,5-литров шестцилиндров двигател, дефорсирана версия на двигателя, използван при състезателните болиди Maserati 350.

Maserati 3500 Vignale

Конкурсът ще отдаде почит и на най-добрите представители на Alfa Romeo, включително на емблематичния кабриолет „Duetto“, който се превърна в символ на спортното каране на достъпна цена през 60-те години. Официално известен като 1600 Spider, миниатюрният спортен автомобил е показан за първи път пред публика на автомобилното изложение в Женева през 1966 г. Изключителен хит, с деликатен и изчистен дизайн, дело на Pininfarina и екстремен четирицилиндров двигател. Duetto е другата италианска звезда на големия екран, управляван от Дъстин Хофман в култовата кинолента „Абсолвентът“ от 1967 г.

Alfa Romeo Duetto Spider

Тези спайдъри, както и много други забележителни представители на италианската класика ще бъдат показани на бляскавото събитие през юни – най-доброто автомобилно градинско парти, правено някога. През следващите месеци докато върви подготовката за шестото издание на шоуто, събрало някои от най-добрите автомобили в света в сърцето на Лондонското Сити, ще бъдат обявени и следващите класове. Андрю Евънс, директор на London Concours, сподели: „Щастливи сме да обявим селекцията на италианските спайдъри, като първия клас това лято, когато ще бъде проведено поредното фантастично събитие в Лондон. Окуражени от оглушителния успех на миналогодишния италиански клас Berlinettas, ще се върнем с още повече италиански блясък през 2022 г. Подбраната селекция от спайдъри наистина представлява „La Dolce Vita“ на колела, с изключителен чар и красота на върховната автомобилна феерия на Лондон.”

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин