„Lindner-Coupé“ се завръща в Берлин

През 50-те години на миналия век в ГДР са създадени над 10 копия на Porsche 356. Едно от тях е това "Lindner-Coupé", което бе реставрирано много старателно и през ноември се завръща в Берлин

0210
2016

В ГДР Porsche 356 е било недостъпно. Но и за повечето жители на Западна Германия елегантното Porsche от 50-те години оставало само мечта. Но там законите за търговските марки не позволяват това, което е възможно в ГДР: два инженера с иновативно мислене създават собствена версия на 356! Те все пак разполагали с някои от частите, от които Porsche разработило ниския си спортен автомобил. Така въз основата на шасита на военните Kübelwagen в малката работилница Дрезден между 1954 и 1959 година били създадени общо 13 автомобила, които били вдъхновени от легендарното западно Porsche: „Lindner-Coupé“.  Преди 40 години един от въодушевяващите автомобили бил изхвърлен на боклука, но днес е възроден от пепелта: Александер Фриц (41), юрист от Виена, спасил това почти унищожено копие на 356. По време на 4-годишните реставрационни работи Фриц получил неоценима помощ от създателите на автомобила: Фалк Райман и неговия брат-близнак Кнут.

За основа служи VW Kübelwagen

По поръчение на двамата млади мъже производителите на каросерии Арно и Хелфрид Линднер изковали подобни на Porsche форми от предни капаци на стари камиони и ги монтирали ги върху шаси на VW Kübelwagen, което били открили в една гора до Берлин. „Lindner-Coupé“ вече е отличавано и с награди: в края на юли на Concours d’Elegance „Masterpieces & Style“ в замъка Dyck то грабва победата в клас „Coupes & Cars of Class – Two Door Cars with Special Style 1948–1955“.

На 17 ноември 2016 година възстановеният автомобил ще се върне в Берлин. Тогава собственикът му Александер Фриц ще представи и книгата си „Lindner Coupé: DDR Porsche aus Dresden“ за уникалната история на автомобила. Фриц има големи планове за автомобила: след Берлин той ще отпътува с него към Саксония, където преди 60 година започва историята на автомобила.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин