Lexus NX: шарената страна на силата

Художникът Рене Турек е направил на Lexus NX тунинг в стил „Междузвездни войни“. Благодарение на специален трик върху боята се вижда образът на Боба Фет

1812
2015

В духа на треската около „Междузвездни войни“ художникът Рене Турек направи Science-Fiction тунинг на Lexus NX 200t. Когато температурата на ламарината стане 30 градуса, боята на колата сменя цветя и „изплува“ образът на ловеца на глави Боба Фет. Творецът е вложил 24 часа в специалната „добавка“ към лака на NX в стил Star Wars. Когато навън е под 30 градуса, SUV-ът се „представя“ в черно-бяло с различни графични елементи. Затоплянето на капака от мотора обаче е достатъчно, за да се „покаже“ звездният воин: „Моторът и спирачките затоплят каросерията и картината става видима“, обяснява Турек пред AUTO BILD.

При температура под 30 градуса ефектът остава скрит

При температура под 30 градуса ефектът остава скрит

Служебният автомобил на Дарт Вейдър

Художникът е избрал много висока температура за смяна на цветовете: „Така ефектът бързо изчезва. Няколко пръски вода правят боята черна отново. За новия стайлинг са били необходими 25 литра боя. „Базата е течна пластмаса. Когато на човек му писне от вида на колата, може да разкара материала по същия начин, както може да махне и фолио.“, разказва Турек. Lexus-ът гастролира от миналия понеделник по различни представителства на марката в цяла Германия.

При температура под 30 градуса ефектът остава скрит

При температура под 30 градуса ефектът остава скрит

Въодушевление от играчки

Художникът е почерпил вдъхновение за творбата си от детството си, от малки колички, боядисани с чувствителна на температурата боя. Потопени в топла или студена вода, те променят цвета си. На същия принцип функционира и боята тип „хамелеон“. При него смяната на цвета става при температури между 18 и 75 градуса – при колко точно обаче се определя от самата смеска на боята.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин