Lexus лансира конкурент на BMW M3 с атмосферен V8

2502
2021

Щом е Lexus, винаги трябва да бъде хибрид? Глупости! Японците имат и един от последните атмосферни V8 на пазара в своята гама от задвижващи агрегати и сега са го поставили на седана в средния клас IS. И все пак, неговата цел не е да бъде истински спортен модел като RC F. Новото попълнение в редиците на азиатската премиум марка дава началото на новата линия „Performance“, подобна на моделите M Performance при BMW. По отношение на мощността, 479 к.с., IS 500 е точно на нивото на последното BMW M3. Лансирането на IS 500 F Sport Performance е предвидено за есента на 2021 г., а Lexus все още не разкрива цените. Само клиентите в САЩ обаче ще могат да поръчват спортния V8-модел.

5-литровият атмосферен V8 е в гамата на Lexus от дълго време и задвижва IS-F още от 2007 година. Агрегатът генерира 479 к.с. и 536 Нм, които биват предавани към задните колела чрез осемстепенна автоматична трансмисия. От 0 до 60 мили в час (96 км/ч) седанът ще се изстрелва за 4,5 секунди, разиващо 480 к.с. M3 се справя със същото упражнение само с около 0,3 секунди по-бързо. Но ако търсите V8 без свръхпълнене, няма да подминете Lexus. За да може двигателят изобщо да влезе в моторния отсек, се налага предният капак да бъде монтиран по-високо, а бронята – да бъде удължена. IS 500 F Sport Performance разполага още с 19-цолови джанти Enkei, черни лога, дискретен заден спойлер и четири изпускателни тръби, разположени диагонално по двойки. Те са комбинирани с адаптивни амортисьори, блокаж на задния диференциал и по-големи спирачни дискове.

В интериора само алуминиеви педали и нова анимация в дигиталния кокпит при стартиране „издават“ топверсията. Иначе моделът получава щедрото стандартно оборудване от обикновения IS, включително новото поколение Lexus Safety System+ 2.5. Тъй като Performance не е „истински“ F-модел, e много вероятно Lexus да подготвя нов IS-F.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин