Land Rover Defender избран за автомобила с най-добър дизайн на 2021


21
апр.
2021

Съдиите оцениха отличителния дизайн, неудържимите офроуд способности, отличната динамика на пътя и практичността и свързаността от 21-ви век

Land Rover Defender получи престижната титла Световен автомобилен дизайн на годината 2021 на годишните награди World Car Awards. Това е третият път, в който Land Rover печели тази така желана награда след предишните победи за Range Rover Velar (2018) и Range Rover Evoque (2012) и е последната от редица световни отличия за неудържимия 4×4.

Defender остава верен на пионерския дух, който е отличителен белег на Land Rover в продължение на повече от 70 години и предефинира приключенията за 21 век. Емблематичен по име, форма и възможности, той може да бъде персонализиран с избор от четири пакета аксесоари, за да помогне на собствениците да вземат повече от своя свят.

Наградата за Световен автомобилен дизайн на годината признава най-забележителния нов автомобил през последните 12 месеца и награждава модели, демонстриращи най-високите стандарти за технически иновации и дизайн и които преминават отвъд установените граници.

Проф. Гери Макгавърн OBE, главен творчески директор в Jaguar Land Rover, сподели: „Новият Defender е повлиян от миналото си, но не е ограничен от него и ние сме доволни, че е удостоен с тази награда. Нашата визия беше да създадем Defender от 21-ви век, като разширим границите на инженерството, технологиите и дизайна, като същевременно запазим своята прочута ДНК и офроуд способност. Резултатът е завладяващ 4х4 автомобил, който влияе на клиентите и на емоционално ниво.“

Тази година всички претенденти, които се състезаваха в останалите четири категории за награда, имаха възможност да получат и отличието Световен автомобилен дизайн на годината. Група от седем експерти по автомобилен дизайн прегледа кандидатите, за да изготви списък с препоръки за окончателното гласуване на журито, съставено от 93 международни журналисти.

Експертите по дизайн включват Гернот Брахт (Германия – Училище за дизайн Пфорцхайм), Иън Калъм (Обединеното кралство – директор отдел Дизайн, CALLUM), Герт Хилдебранд (Германия – собственик Hildebrand-Design), Патрик ле Квемент (Франция – дизайнер и президент на стратегическия комитет – Училище за устойчив дизайн), Том Матано (САЩ – Академия за изкуство, бивш ръководител на отдел Дизайн – Mazda), Виктор Нациф (САЩ – главен творчески директор, Brojure.com и инструктор по дизайн, Ново училище за архитектура и дизайн) и Широ Накамура (Япония – главен изпълнителен директор, Shiro Nakamura Design Associates Inc.).

Отличителният силует прави новия Defender незабавно разпознаваем, с минимални предни и задни надвеси, осигуряващи отлични ъгли на заход и потегляне. Дизайнерите на Land Rover преосмислят познатите форми на Defender, като придават на 4×4 автомобила целенасочена стойка, като същевременно запазват страничната багажна врата и монтираното отвън резервно колело, което прави оригинала толкова разпознаваем.

Иконичната личност на оригиналния Defender е пресъздадена и в интериора, с акцент върху практичността. Defender 110 предлага пет, шест или 5 + 2 места за сядане, докато 90 може да побере шестима пътници в автомобила и е с дължина на компактен семеен хечбек.

Широчината на способностите на Defender повишава прага за здравина и комфорт на пътя. Силната алуминиева платформа D7x на Land Rover, усъвършенстваните технологии за всички терени и модерните двигатели осигуряват неудържима способност. Внимателно усъвършенстваното управление на иконичния всъдеход осигурява възнаграждаващо шофиране и първокласен комфорт на дълги разстояния на всякакви терени, а експертите от Euro NCAP дадоха на Defender максимална оценка от пет звезди за безопасност.

Изборът от усъвършенствани бензинови и дизелови двигатели Ingenium гарантира, че Defender разполага с мощност, контрол и ефективност за всяка среда, докато Plug-in хибрид (PHEV) вариантът осигурява изцяло електрически пробег от близо 50 км.* В допълнение, мощен бензинов двигател V8 с компресор суперчарджър доставя нови нива на производителност и мощност към семейството на Defender.

Още по темата

Card image cap

В нашия годишник:

Архив >

Бюлетин