Land Rover разкри новия Discovery

Дизайнът на следващото поколение на хитовия офроудър е променен много фино. Петата генерация на Discovery е станала значително по-лека и е получила множество технически подобрения

0609
2016

През 2017 г. Land Rover ще пусне на пазара петата генерация на Discovery. Първата официална снимка доказва, че дизайнът на предната част на 7-местния SUV е много близък до този на Evoque. Тесните фарове, спортната радиаторна решетка и като цяло облите форми са ясен знак, че Discovery се ориентира по-сериозно в посока лайфстайл, но без да се отказва от някои типични за марката елементи. Естествено, и добрите офроуд качества ще бъдат запазени.

Новият модел ще бъде базиран на новата алуминиева платформа (PLA, Premium Lightweight Architecture), която вече се използва от Range Rover и Range Rover Sport. Благодарение на нея теглото трябва да бъде намалено с около 300 кг – въпреки леко увеличените размери.

Двигатели и цени

Същевременно Discovery ще еволюира до пионер по отношение на техниката: лазерни проекции на улицата трябва да помогнат на водача при маневрите с „големия кораб“. Възможно е колата да може да „проектира“ и по-големи изображения върху пътя, за да могат например пешеходците да разбират по-лесно намеренията на шофьора. Land Rover ще приложи и концепцията на „прозрачния“ капак на двигателя, върху който се прожектира картина от камера на пътя отдолу – функция, особено полезна при офроуд. Интериорът ще маркира сериозна стъпка напред – с голям тъчскрийн и лазерен Head-Up дисплей. Възможно е колата да разполага и със система за дистанционно паркиране като BMW Серия 7.

За задвижването ще се грижат 4- и 6-цилиндровите агрегати от Jaguar XE и XF, при които разходът ще е значително намален. Очаква се и хибрид с 2-литров бензинов мотор и възможност за изминаване на 20 км изцяло на ток. Вероятно цените ще стартират от около 100 000 лева.

 

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин