Lancia Delta Integrale (1987): пълно надмощие


27
февр.
2017

Кое е изобретението на 1987-а? Оправданията на Уве Баршел, с които отрича политическите си свинщини? Или компактният модел от Италия, който леко прилича на Golf, но ако се вгледате, е тотално неразумен?

Клетвите са странна работа. Особено от устата на политиците, както ни става ясно по време на най-дългата пресконференция на германски политик. Думите на Уве Баршел „Честна дума – заклевам се, давам ви честната си дума” са вятър и мъгла.

Затова и трябва да бъдем много предпазливи, когато чуем: честна дума, повярвай ми, този автомобил не е за всеки. Въпреки че на пръв поглед изглежда точно така: тъй като отговаря на стила на времето, тъй като е компактен, тъй като е хечбек, идва от Италия и изглежда толкова ненатрапчиво.

Четирицилиндровият турбодвигател с два горни разпределителни вала е монтиран отпред напречно. Тъй като доставя толкова голямо удоволствие, негова модификация се монтира и на Thema.

Обаче! Ако се вгледате малко по-внимателно, ще забележите силно издутите арки на калниците. Ще понамръщите чело при вида на процепите на предния капак. Нима тази Lancia нещо се опитва да ни баламосва?

Както се опита и канадецът Бен Джонсън. Защото поставя невероятен световен рекорд от 9,83 секунди на 100 метра, но се оказва, че е натъпкан с допинг до козирката. Както и Lancia Delta Integrale, при която под скромната фасада на д-р Джекил се крие чудовищният мистър Хайд. Вълк в овча кожа, чуйте само данните: 185 к.с. (благодарение на турбокомпресора), 215 км/ч максимална скорост, перманентно двойно задвижване –  и ускорение от 0 до 100 км/ч за 6,6 секунди.

Честна дума, този звяр от Италия не е Golf, въпреки че и той е създаден от Джорджето Джуджаро. Или може би става дума за Ланчизъм? Ланчизъм – това е религията, която се изповядва от истинските ланчисти, онези, за които Beta, Gamma или Lambda не са само букви от гръцката азбука.

Продължете на следващата страница

Още по темата