/ Lancia възражда легендарния Stratos

Lancia възражда легендарния Stratos

Добри новини за всички фенове на Lancia: легендарната италианска марка се завръща и ще пусне първия нов модел през 2024 г. Италианците вече демонстрират как си представят бъдещето с грандиозната концепция Pu+Ra HPE. Три нови модела ще бъдат лансирани до 2028 г.!

За Lancia прототипът Pu+Ra HPE е първият представител на нова ера. Да започнем с името – Pu идва от pure, a Ra – oт radical. С други думи – дизайнът на модела трябва да бъде изчистен и радикален. А съкращението HPE идва от High Performance Electric. За разлика от 3D концепцията, която италианците представиха в края на 2022 г., новата е ясно разпознаваема като реален автомобил и умело съчетава миналото и бъдещето.

Предната част с трите LED светлинни ленти е много ефектна. Цветът на екстериора се нарича Progressive Green.

Спортният прототип напомня на Aurelia и Flaminia, но виждаме много повече влияние от легендарния Stratos – особено в задната част. Двете кръгли LED задни светлини изглеждат плаващи, а между тях откриваме надпис Lancia с нов шрифт.

Aero-джанти с три лъча и нови лога

В профил късите надвеси и напълно затворените Aero джанти с три лъча и специални гуми Goodyear са особено впечатляващи. Освен това новите лога на марката, които следват визията на оригинала от 1957 г., са интегрирани в калниците. Предната част впечатлява със своите три светлинни ивици.

Интериорът е проектиран съвместно с италианския производител на мебели Cassani.

Благодарение на големите oстъклени повърхности и кръглия панорамен покрив, Lancia обещава изпълнен със светлина интериор с атмосфера на хол. Вътрешността на автомобила е разработена в сътрудничество с италианския производител на мебели Cassina. Привличащите вниманието жълти предни седалки напомнят на креслата Cassina, а уютната атмосфера е подчертана и от вълнената материя в пода. Освен това 70 процента от повърхностите са направени от екологични материали.

Нова концепция на управление

Акцентът в интериора е системата S.A.L.A.  – съкращението идва от Sound, Air, Light, Augmentation, и описва виртуален интерфейс, който може да се използва за управление на най-важните комфортни функции като климатик, инфоразвлекателна система и други, само с натискане на бутон или чрез гласовото управление. Системата има три режима („immersive, wellbeing und entertainment“) и е проектирана да се адаптира към нуждите на пътниците.

Най-накрая нещо, различно SUV: концепцията Pu+Ra HPE цитира Aurelia, Flaminia и Stratos и въпреки това изглежда модерно.

Lancia разкрива малко от техническите показатели на прототипа – единствено, че пробегът трябва да бъде над 700 километра и трябва да определя нови стандарти по отношение на консумацията на енергия и времето за зареждане.

Новият Ypsilon дебютира през 2024

Ако смятате, че концепцията изглежда грандиозно, но няма да влезе в серийно производство, имате право – поне отчасти. Първият нов сериен модел на Lancia през 2024 г. ще бъде малкият Ypsilon, която ще се предлага в хибридна и електрическа версия. Но шефът на компанията Лука Наполитано обещава, че дизайнът на Ypsilon ще бъде повлиян от концепцията Pu+Ra HPE.

А Lancia следва конкретен план: от 2026 г. ще бъдат лансирани само изцяло електрически модели, а от 2028 г., след представянето на следващата Delta, марката ще предлага само електромобили. Дали в гамата ще има място за ново издание на легендарния Stratos? Тепърва ще видим!

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин