Lamborgini Diablo VT – продадено на уникална цена

2705
2022

В Щатите Lamborghini Diablo VT в ново състояние смени собственика си за около 750.000 лв. Цените на моделите на италианската марка с V12-агрегати постоянно се повишават!

Да се почувстваш веднъж като DMX († 2021) в „Exit Wounds“! Във филма от 2001 г. рапърът влиза в магазин, купува си чистоново, сребристо Lamborghini Diablo VT Roadster – и плаща в брой. През същата година производството на Lamborghini Diablo с произведени само 44 екземпляра от специалния модел VT 6.0 SE е спряно. В днешно време е невъзможно да си купите ново Diablo. Има обаче и изключения!

Неотдавна в Щатите бе продадено черно Lamborghini Diablo за около 750.000 лв. Забележителното: произведеното през 1994 г. Diablo с пробег от 1299 километра – тоест, е почти ново.

За съжаление не е известна причината, поради която през последните 28 години колата е изминала само 1300 километра – черното Diablo не е катастрофирало и е редовно поддържано.

На снимките разполагащото с 492 к.с. Diablo изглежда перфектно поддържано – не е чудно при такъв малък пробег.

Diablo вдига поне 325 к.с.

Lamborghini Diablo се появява през 1990 г. като наследник на легендарното Countach и трябва да надмине предшественика си във всички дисциплини. За целта работният обем на V12 двигателя е увеличен от 5167 куб. см в Countach на 5707 куб. см.

Базовата версия на Diablo е с 492 к.с. и 580 Нм, което е достатъчно за максимално темпо от 325 км/ч. По време на различни тестове дългият 4,46 метра, но широк 2,04 метра Diablo е дори по-бърз: например на италианската писта Нардо вдига 337 км/ч.  

Има много специални версии на Diablo

Първоначално Diablo се предлага само със задно задвижване, преди през 1993 г. на пазара да се появи и Diablo VT с двойно задвижване. И в двете версии V12 атмосферният двигател разполага с 492 к.с.

По късно в периода на производство има няколко преработки, при които например сгъващите се фарове са заменени със светлините на  Nissan 300ZX; също така възникват голям брой специални версии и малки серии.

Екземплярът на снимките е ранен Diablo с екстремно малък пробег, от който са произведени 400 бройки. Все пак тук не говорим за някой от много търсените варианти SE30, SV, GT или GT-R, които принципно са още по-скъпи. По тази причина цената от 750.000 лв. е забележителна.

Цените се движат само в една посока

Цените на притежаващите V12-двигател модели на Lamborghini се повишават последователно – независимо, дали се касае за Countach, Diablo или Murciélago. С оповестяването на края на производството на Aventador (на финала като Ultimae) приключва още една ера за Lamborgini.

Наследникът на Aventador също ще се появи във версия с V12-атмосферен двигател но с електрическо подпомагане. И затова не е учудващо, че V12-суперспортният автомобил на Lamborghini постоянно увеличава цената си – преди всичко в Щатите.

Отвъд океана ръчно изработените Murciélago LP640 сменят собствениците си за невероятни цени – изглежда и Diablo постепенно върви в тази посока.

Докато в Германия допреди няколко години Diablo струваше около 200.000 лв., сега няма как да намерите Diablo за под 440.000 лв.

Последното Lamborghini преди покупката от Audi

Причината за тази мода е съвсем ясна: модерните автомобили стават все по-дигитализирани, а удоволствието от шофирането – все по-търсено. Почти 30 години след представянето си Diablo е легенда и същевременно последното Lamborghini, създадено без помощта на Audi (затова пък под ръководството на Chrysler).

Във филма „Exit Wounds“ сребристото Diablo VT Roadster струваше  285.000 щатски долара. DMX плаща 300.000 щатски долара в брой.

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин