Lamborghini Uracco: яростни фантазии

1601
2022

Скоро след напускането на Джанпаоло Далара, за главен инженер на Lamborghini е назначен Паоло Станцани, който е основният инициатор за създаването на модела Urraco. Автомобилите от тази серия се произвеждат в четири изпълнения с двигатели между два и три литра, като двата основни и най-популярни модела са Р250 и Р300. За целта е създаден изцяло нов двигател V8, обозначен като Tipo L240, специално предназначен за Urraco. Агрегатът с работен обем от 2463 куб.см (диаметър на цилиндъра и ход на буталото 86 х 53 мм) е много по-лесен за поддръжка и експлоатация в сравнение с моторите на предшестващите фирмени модели. Нещо повече, той е конструиран така, че да отговаря напълно на приетите в началото на 70-те години законодателни промени за нивото на вредните емисии в САЩ, към чийто пазар са насочени и големите надежди на Lamborghini.

Станцани предвижда цилиндровия блок и главата да бъдат алуминиеви, което прави L240 много лек и при своя относително скромен работен обем от 2,5 литра достига мощност от 220 к.с. при 7500 об/мин или впечатляващите 89 к.с. на литър – величина, достъпна само при Miura V12 и нейните 350 к.с. За всичко това до голяма степен допринася и системата от четири карбуратора Weber 40 IDF 1. Тези най-общи показатели изглеждат твърде добри в сравнение с един от най-сериозните конкуренти на Urraco в същия клас – 2,4-литровото Porsche 911 S.

Благодарение на неограничените възможности за използване на материали, Станцани проектира изключително здрава монококова конструкция на каросерията с централно разположен, напречен двигател, по подобие на Miura. Дизайнът на цивилния болид, създаден от Bertone изглежда достатъчно актуално и респектиращо и днес.

Не така обаче стои въпросът с аранжировката и цялостното оформление на арматурното табло, което според специалистите е истински ергономичен кошмар за водача. Оборотометърът и скоростомерът са поставени в двата края, а между тях са сместени още дузина по-второстепенни уреди. Видимостта към тях е допълнително затруднена от четирите широки летви на кожения волан. Като цяло обаче атмосферата на интериора излъчва разкрепостения дух на 70-те години (за разлика например от доста стерилното и спартанско обзавеждане на Porsche от същата епоха).

Продължете на следващата страница

Още по темата

Card image cap

В новия брой:

Архив >

Бюлетин